Brazilië blokkeert Whatsapp voor twee dagen

De populaire chatdienst Whatsapp gaat in Brazilië voor 48 uur uit de lucht. Een rechtbank in São Paulo heeft telecom- en internetproviders in het land opgedragen dataverkeer via de berichtendienst vanaf donderdag te blokkeren.

Miljoenen Brazilianen die van de dienst gebruikmaken kunnen daardoor niet chatten met anderen.

Whatsapp is in Brazilië net als in Nederland verreweg de meestgebruikte chat-app. Zo'n 93 procent van alle Braziliaanse internetgebruikers zou Whatsapp geïnstalleerd hebben.

Aanleiding van de blokkade is het wegblijven van vertegenwoordigers van de dienst bij de rechter. Whatsapp werd eind juli door de rechter gesommeerd uitleg te geven in een strafrechterlijk onderzoek, maar niemand kwam opdagen. Er werd een nieuw gerechterlijk bevel uitgevaardigd voor 7 augustus, maar vertegenwoordigers van de dienst lieten ook toen niks weten.

Telecombedrijven

Waar de rechtszaak precies over gaat is onduidelijk. Volgens Braziliaanse media is het een zaak die is aangespannen door telecombedrijven. Ze willen dat Whatsapp en andere berchtendiensten worden aangepakt, omdat ze zonder vergunning communicatiediensten leveren. De bedrijven lopen daardoor inkomsten van telefoongesprekken mis.

Volgens de Braziliaans wet op internetgebruik is het toegestaan om het dataverkeer via de app te blokkeren.

Telegram, een app die concurreert met Whatsapp, zegt in korte tijd al meer dan anderhalf miljoen nieuwe gebruikers te hebben geregistreerd in Whatsapp. Door de grote drukte werken de systemen voor sms-verificatie niet meer naar behoren in het land.

Lees meer over:

Wekelijkse podcast

Wekelijkse podcast
De redactie van NUtech maakt wekelijks een podcast naar aanleiding van het belangrijkste technieuws van die week.
Tip de redactie