De Nederlandse app Flo, die het rijgedrag van gebruikers bijhoudt en hier een score aan koppelt, gaat samenwerken met de verzekeraar Whoosz.

De rijscore kan zo leiden tot een jaarlijkse korting op de verzekering van maximaal 100 euro.

Er worden geen privégegevens, zoals rittijden en -locaties, doorgestuurd aan de verzekeraar. Whoosz krijgt alleen de score te zien. Die formule is uniek in verzekeringsland, zegt productmanager Andreas Willemse van Flo tegen NU.nl.

"Er zijn andere verzekeraars die het rijgedrag zelf meten en die hebben alle gegevens zelf in huis", zegt hij. Dat heeft in het verleden geleid tot forse kritiek van mensen die dit zien als een privacyschending. Onder meer recente plannen van Achmea om korting te leveren aan klanten die bereid zijn om data te leveren leidden tot veel ophef.

Versleuteld

Flo belooft dat privégegevens nooit naar de verzekeraar worden gestuurd. "Dat is 100 procent waterdicht", zegt Willemse. "Er zit een juridische muur tussen."

Volgens Willemse worden gegevens op de servers van Flo versleuteld opgeslagen, om te voorkomen dat data alsnog uitlekken. 

In principe start Flo automatisch een meting als de telefoon merkt dat de gebruiker in een auto zit. Gebruikers van de app kunnen er wel voor kiezen om metingen alleen handmatig te laten verlopen.

Fraude

Na afloop van een rit kunnen zij ook aangeven dat zij in de passagiersstoel zaten, of een rit zelfs helemaal verwijderen. Frauderen door alle ritten met een lage score te verwijderen zal volgens Willemse echter geen zin hebben.

"Als wij fraudegevallen zien kunnen we daar een onderzoek naar laten instellen door een derde partij", zegt hij. "Maar wij verwachten daar geen problemen mee."

Flo wil zijn verdienmodel binnenkort ook naar het buitenland uitbreiden. Volgens Willemse is er vanuit Duitsland en Italië al "concrete interesse" in het product. De app, voor Android en iOS, kan ook worden gebruikt zonder koppeling met een verzekeraar. Inmiddels doen zo'n 170.000 mensen dat.