De kaartendienst Apple Maps wordt op iPhones drie keer zo veel gebruikt als concurrent Google Maps.

Dat stelt Apple tegenover persbureau AP. Sinds 2012 is Apple Maps de standaard meegeleverde kaartenapplicatie op de iPhone. Daarvoor leverde Google zijn eigen app standaard mee met iOS.

Bij de verschijning van Apple Maps in 2012 kreeg de dienst veel kritiek te verduren, door grote fouten in de kaarten en een gebrek aan functies. Softwarebaas Scott Forstall werd ontslagen na het fiasco.

Inmiddels zegt Apple zijn kaarten-app flink te hebben verbeterd. "We leren snel en we kunnen dingen snel repareren", aldus Apple-bestuurder Greg Joswiak.

Qua functionaliteit blijft Google zijn concurrent voor, met onder meer de mogelijkheid om kaarten offline te downloaden en om routes voor het openbaar vervoer op te zoeken. Dat lijkt de meeste iPhone-bezitters er echter niet van te weerhouden om de standaard-app te blijven gebruiken. 

Op de totale Amerikaanse smartphonemarkt blijft Google Maps ongeveer twee keer zo groot als Apple Maps, omdat het de standaard kaarten-app van Googles eigen besturingssysteem Android is. Apple Maps is niet beschikbaar voor Android.