Maak zelf mooie virtual reality-foto's, monteer filmpjes zonder moeite en speel Rayman onderweg met de beste Android- en iOS-apps van deze week.

Rayman Adventures

Ubisoft heeft al een aantal Rayman-games voor smartphones uitgebracht, Adventures is de nieuwste titel. Het uiterlijk en de besturing zijn hetzelfde als bij voorgaande titels als Rayman Jungle Run en Rayman Fiesta Run. Da's mooi, want die games zagen het met hun getekende voorkomen prima uit, en ook de besturing werkt uitstekend op telefoons.

Rayman Adventures
Rayman Adventures

De insteek is bij deze game ook: Rayman rent vanzelf, en door op het scherm te tikken en te vegen moet je het figuurtje op tijd laten springen, slaan en van richting laten veranderen. Levels zijn toegankelijk maar uitdagend genoeg en in een paar minuten per stuk uit te spelen. Dat maakt Rayman Adventures erg geschikt om even kort op te starten, thuis of onderweg.

Wel nieuw is dat de game gratis is. Voorgaande titels kostten altijd geld, deze titel werkt met in-appaankopen. Toch is dat minimaal te merken: je kan de portemonnee trekken om bijvoorbeeld nieuwe kostuums vrij te spelen of sneller door het spel te gaan. Maar wie de levels volgt en redelijk speelt, komt ook gewoon zonder problemen en bovendien zonder te betalen door het spel.

Download Rayman Adventures voor Android of voor iOS (gratis)

Cardboard Camera

Google maakt met zijn Cardboard-app en bijbehorende kartonnen vr-bril al langer een leuke en goedkope manier om onder meer films in 360 graden te bekijken. Met Cardboard Camera maak je voor het eerst ook zelf dergelijke beelden, helaas nog wel alleen stilstaand.

Dan nog is Cardboard Camera een knap staaltje werk. Met de camera van je telefoon maak je een panoramafoto helemaal om je heen. Die wordt door de app niet alleen aan elkaar geplakt tot één naadloos geheel, maar er wordt ook een 3d-effect toegevoegd.

Dat effect zorgt ervoor dat mensen en voorwerpen die op foto's op de voorgrond staan sneller bewegen dan de achtergrond in de verte. Dat geeft de beelden onbewust een veel realistischer effect. Google zegt overigens nog te werken aan een manier om de gemaakte vr-foto's te delen, met de huidige app is dat helaas nog niet mogelijk.

Download Cardboard Camera voor Android (gratis)

Adobe Premiere Clip

Met Premiere Clip wil Adobe gebruikers helpen om met zo min mogelijk moeite in zo'n kort mogelijke tijd een video te maken. Daarvoor hoef je alleen maar video's en foto's aan te wijzen die je in je video wilt hebben en de muziek die je onder het resultaat wilt hebben.

Premiere Clip zet dan een filmpje in elkaar waarbij de beelden zo goed mogelijk aansluiten bij de muziek, met gebruik van ritme en tempo bijvoorbeeld. Daarbij kun je kiezen uit je eigen muziek, of een selectie rechtenvrije muziek uit de app.

Adobe Premiere Clip
Adobe Premiere Clip

In Premiere Clip is het ook mogelijk om zelf simpele videomontages te maken, of het automatische resultaat van de app handmatig bij te schaven. Omdat je voor gebruik van de app een gratis Adobe ID moet aanmaken, is het resultaat ook automatisch beschikbaar in Premiere Pro, wanneer je die Adobe-software op je computer hebt.

Download Adobe Premiere Clip voor Android of voor iOS (gratis)