Blackberry Messenger, de chat-app van smartphonemaker Blackberry, doet het goed in Afrika. Er worden daar ruim 380 miljoen berichten per dag verstuurd via de app van de Canadese fabrikant.

Dat schreef het bedrijf maandag in een blogpost.

Een groot deel van die berichten wordt in Nigeria en Zuid-Afrika verstuurd, twee markten waar Blackberry het goed doet. De meeste van de 22 miljoen geregistreerde gebruikers komt ook daar vandaan. Van die 22 miljoen gebruikers is 70 procent dagelijks actief op Blackberry Messenger.

Hoewel 380 miljoen een groot getal lijkt, is dat niets vergeleken bij de chatdiensten die in de westerse wereld groot zijn. Zo versturen Telegram-gebruikers dagelijks meer dan 12 miljard berichten en worden Facebook-diensten Whatsapp en Messenger elke dag gebruikt om meer dan 45 miljard berichten te versturen.

Blackberry Messenger was voorheen, toen Blackberry-toestellen nog bij de populairdere van Nederland hoorden, alleen beschikbaar op toestellen van Blackberry zelf. Communiceren via de dienst werd in Nederland pingen genoemd. Vanaf eind 2013 is Blackberry Messenger echter ook voor iOS en Android te downloaden en geldt de dienst als Whatsapp-concurrent.