Deel privéfoto's alleen met echte vrienden, ontwerp je eigen game met pen en papier en bekijk onzichtbare radiogolven met de beste Android- en iOS-apps van deze week.

Camarilla

Een sociaal netwerk speciaal voor een kleine groep echte vrienden. Het is eerder geprobeerd door onder meer het inmiddels gestaakte Path. Het Nederlandse Camarilla probeert het nu ook, maar beperkt zich tot enkel foto's, een slimme zet.

Resultaat is een besloten fotoboek waar alleen je beste vrienden toegang tot hebben. Maximaal 15 mensen kun je toelaten, waarbij hen en jouw foto's op één tijdlijn te zien zijn. Ook kunnen vrienden in Camarilla op elkaars foto's reageren, berichten die alleen de ontvanger ziet.

Veel meer is met de app niet mogelijk, en juist dat is een slimme zet. Camarilla wil vooral niet te veel doen, probeert bestaande sociale media niet te vervangen maar juist aan te vullen. Op Facebook, Twitter en Instagram deel je foto's die voor iedereen zijn, op Camarilla zet je foto's die je meer privé wil houden. Die simpele opzet maakt Camarilla een app die daadwerkelijk kans maakt in het volle social media-landschap.

Download Camarilla voor iOS (gratis)

Draw Your Game

In deze game speel je geen levels die door de makers in elkaar gezet zijn, maar ontwerp je je eigen levels. Niet met ingewikkeld programmeerwerk, maar gewoon door een tekening t maken. Die kan je vervolgens met de app fotograferen, waarna je het spel kan spelen.

Dat werkt opvallend goed, door de manier waarop je met verschillende kleuren moet werken. Zwarte lijnen vormen de vloer van je level, groen maakt stuiterende oppervlaken en blauwe onderdelen kunnen door het personage in het spel bewogen worden. Met rood maak je vijanden en andere dingen die je doden zodra je ze aanraakt.

Draw Your Game
Draw Your Game

Eenmaal klaar maak je een foto van je getekende level, en zet Draw Your Game het in elkaar. Daarna kan je het daadwerkelijk spelen, in de meeste gevallen zet de app je level inderdaad goed in elkaar. Ook kan je de levels van andere gebruikers van de game spelen in Draw Your Game.

Download Draw Your Game voor Android (gratis)

Architecture of Radio

Nederlandse ontwerper Richard Vijgen toonde eerder dit jaar een video waarin hij op fraaie wijze laat zien hoe onzichtbare radiosignalen van onder meer wifi en mobiele apparaten zich door de ruimte bewegen. Dat concept heeft hij nu uitwerkt tot app.

Met Architecture of Radio bekijk je de wereld zoals die eruit ziet inclusief alle signaalgolven die door wifi-hofspots, zendmasten en satellieten worden uitgestoten. Daarbij maakt de app gebruik van informatie uit verschillende publieke databases.

Architecture of Radio
Architecture of Radio

Architecture of Radio geeft dus geen letterlijke live representatie van hoe radiogolven rondom je er op dat moment uitzien. In plaats daarvan gaat het om een nauwkeurige schatting, die er vooral erg fraai uitziet. Toch is het zeker interessant om van je telefoon of tablet een soort venster naar de wereld van radiogolven te maken.

Download Architecture of Radio voor iOS (gratis)