Microsoft onderzoekt of het mogelijk kan worden om klassieke apps voor Windows-desktops ook te laten draaien op smartphones met Windows 10, via de Continuum-functie die de telefoon omtovert tot volledige pc.

Dat heeft Kevin Gallo, een bestuurder van het Windows-team, gezegd tijdens een Microsoft-evenement.

De Continuum-functie laat gebruikers hun smartphone aansluiten aan een scherm en toetsenbord via een speciaal koppelstuk. Omdat de smartphone een volledige versie van Windows 10 draait, kan deze vervolgens worden gebruikt als een desktop-pc.

Via Continuum is het alleen mogelijk om apps uit de Windows Store te draaien. Windows-apps die buiten de Store om worden gepubliceerd, bijvoorbeeld programma's die nog voor Windows 7 werden ontwikkeld, werken niet.

Lastig

Volgens Gallo zal het lastig worden om dat wel voor elkaar te krijgen, maar wil Microsoft het toch proberen. "Het is zeker iets waar we naar hebben gekeken. Je wil echt die volledige desktopervaring zelfs met de oudere Win32-apps die niet universeel zijn."

Wel moet worden voorkomen dat oudere apps smartphones instabiel maken, zegt Gallo. Daarom heeft Microsoft liever dat applicatiebouwers hun programma's voor het universele Windows-platform schrijven en beschikbaar maken in de Windows Store.