Berichten-app Telegram heeft deze week 78 publieke kanalen gesloten omdat daar IS-propaganda op te lezen was.

Dat meldt Telegram woensdagavond. Volgens de berichtendienst ging het om 78 IS-gerelateerde kanalen in 12 verschillende talen.

Telegram sloot de kanalen nadat lezers daar melding van maakten. Dergelijke publieke kanalen zijn door iedereen te bekijken, en bevatten de laatste dagen vooral positieve reacties van mensen die de aanslagen in Parijs goedkeuren. De dienst zegt het makkelijker te gaan maken het bestaan van dergelijke kanalen te melden.

Eerder zeiden bewindvoerders van Europese inlichtingendiensten tegen NBC News dat onder meer Telegram een interessant communicatiemiddel voor terroristen is, omdat berichten versleuteld zijn. Dat maakt de berichten vrijwel niet in te zien wanneer die onderschept worden.

Volgens die bewindvoerders zouden terroristen op de meest uiteenlopende manieren communiceren, zowel via reguliere berichtendiensten als via de chatfunctie van de Playstation en games als World of Warcraft.

Groepsgesprekken en openbare kanalen op Telegram worden overigens niet volledig versleuteld. Alleen bij privégesprekken is deze optie beschikbaar.