Zoek snel door cadeausuggesties op maat, speel Pong op een rond speelbord en bespaar slim je accu met beste Android- en iOS-apps van deze week.

Feli

Nederlandse app Feli is net op tijd voor de feestdagen. De app geeft cadeauideeën op maat, in verschillende prijsklassen. In Feli voeg je vrienden en vriendinnen toe aan de hand van geboortedatum, waarna de app naar hun voorkeuren vraagt. Feestbeest of bankhanger, kampeerder of modeliefhebber en meer van dat soort vragen. Ook geef je aan wat je ongeveer aan het cadeau wil besteden.

Daarna krijg je suggesties op een Tinder-achtige manier gepresenteerd. Veeg naar links om ze weg te gooien, naar rechts om ze op een verlanglijst te zetten. Zo leert de app steeds beter wat je zoekt, en als je dat gevonden hebt wordt je met één druk de knop naar de kassa van de betreffende webwinkel gebracht.

Download Feli voor iOS (gratis)

Starific

Het best te omschrijven als een chaotische vorm van Pong op een rond speelveld. In Starific beweeg je net als bij Pong namelijk een soort muurtje waarmee je een balletje binnen het veld probeert te houden. Maar die beweegt niet op en neer, maar rondom het veld.

Ondertussen staat het speelveld vol met obstakels die het pad van het balletje, in dit geval een ster, veranderen. Bovendien liggen er overal power-ups die de snelheid van de ster veranderen, de ster vermenigvuldigt of bijvoorbeeld het balkje dat je bestuurt korter of langer maakt, of in vieren hakt.

Dat levert een veelzijdig en dynamisch spel op, dat makkelijk te leren is maar elke ronde weer verrassend anders speelt.

Download Starific voor Android of voor iOS (gratis)

Doze

Android 6.0 Marshmallow voegt de functie Doze toe aan het systeem. De batterijbesparende functie schroeft het verbruik van apps die op de achtergrond draaien terug wanneer je je telefoon even niet gebruikt. Handig, want zo gaat de batterij van je telefoon merkbaar langer mee.

Toch kunnen lang niet alle Android-gebruikers al updaten naar de nieuwste versie, of hebben toestellen waarvoor Marshmallow sowieso niet beschikbaar komt. Die mensen zouden de app Doze op hun telefoon kunnen installeren. De app doet hetzelfde als de officiële Android 6.0-functie, maar is niet van Google.

Net als het officiële Doze beperkt de app ook de frequentie waarmee apps op de achtergrond verbinding maken met servers om inhoud bij te werken. In tegenstelling tot de echte Android-functie begint deze versie van Doze direct te werken wanneer je het scherm van je telefoon uitschakelt. Android 6.0 wacht er een half uurtje mee. In Doze kan je zelf een lijst opstellen met apps die in standby-modus wel verbinding mogen maken. Daarna heb je geen omkijken maar naar de app.

Download Doze voor Android (gratis)