InstaAgent, de populaire app voor Android en iOS die Instagram-accounts bleek te kapen, is verwijderd uit de appwinkels van Android en iOS.

De app beloofde mensen een lijst te tonen van de gebruikers die het vaakst op hun Instagram-profiel kijken. Met in-app aankopen van tussen de 2 en 10 euro kan deze lijst worden ontgrendeld. Daarvoor moesten ze wel inloggen met hun Instagram-inloggegevens. 

Uit een test van NU.nl bleek echter dat de app spam plaatste op de tijdlijn van de gebruiker. Bovendien werden de gebruikersnamen en wachtwoorden opgeslagen op een externe server, ontdekte een Duitse appontwikkelaar.

Vermoedelijk wist de app zo honderdduizenden inloggegevens te stelen. InstaAgent is wereldwijd al tussen de 100.000 en 500.000 keer gedownload voor Android, blijkt uit cijfers van Google. Volgens App Annie staat de app op nummer zeventien in de lijst van meest gedownloade Android-apps van Nederland.

Google wil niet ingaan op specifieke apps, maar zegt applicaties te verwijderen die zich niet aan de regels van de Play Store houden. 

Op iOS zijn geen downloadcijfers bekend, maar volgens Apple was InstaAgent in de afgelopen week de populairste gratis iPhone-app van Nederland. Volgens App Annie staat de app in nog eens achttien landen in de top tien van meest gedownloade iOS-apps.