De Android-app van Google Maps heeft de mogelijkheid gekregen om kaarten offline op te slaan en ook offline te navigeren.

Dat heeft Google dinsdag bekendgemaakt

De functie kan worden geactiveerd door in de zoekbalk van Maps naar een locatie, bijvoorbeeld een land of plaatsnaam te zoeken. In het detailvenster over de locatie komt vervolgens een downloadknop te staan.

Voordat de download start kan de gebruiker kiezen welk gebied hij precies offline wil opslaan. De app toont hoeveel MB dat in beslag zal nemen en start dan de download. 

Bekijk het downloadproces in een gifje:

Uitrol

Eerder sloeg Google sommige kaarten al tijdelijk offline op, maar was navigatie niet mogelijk zonder internetverbinding. Als de app nu merkt dat het internet niet beschikbaar is, wordt automatisch een offline-modus geactiveerd.

Als er weer een internetverbinding kan worden gemaakt, verschijnt de volledige versie van Maps met onder meer live verkeersinformatie direct weer.

De uitrol van de nieuwe functie begint dinsdag, stelt Google. Het is onduidelijk hoe lang de uitrol precies zal duren. De functie komt "binnenkort" ook naar iOS.