Een populaire app voor Android en iOS kaapt Instagram-accounts en plaatst ongevraagd foto's op de tijdlijn van getroffen gebruikers.

De app InstaAgent belooft mensen een lijst te tonen van de gebruikers die het vaakst op hun Instagram-profiel kijken. Met in-app aankopen van tussen de 2 en 10 euro kan deze lijst worden ontgrendeld.

Om de lijst zichtbaar te maken moet worden ingelogd met een Instagram-account. In het inlogscherm geeft de gebruiker enkel "basistoegang" aan de app, waarmee InstaAgent in theorie wel het profiel kan zien, maar geen foto's kan plaatsen. Uit een test van NU.nl blijkt echter dat er wel degelijk een spamfoto wordt geplaatst.

De app is wereldwijd al tussen de 100.000 en 500.000 keer gedownload voor Android, blijkt uit cijfers van Google. Volgens App Annie staat de app op nummer zeventien in de lijst van meest gedownloade Android-apps van Nederland.

Op iOS zijn geen downloadcijfers bekend, maar volgens Apple was InstaAgent in de afgelopen week de populairste gratis iPhone-app van Nederland. Volgens App Annie staat de app in nog eens achttien landen in de top tien van meest gedownloade iOS-apps.

Recensies

Zowel in Google Play als in de App Store plaatsten tientallen Nederlanders al negatieve recensies over de app, waarin zij zeggen dat hun account is gekaapt. Opvallend is dat met name op iOS ook veel positieve recensies over de app verschijnen.

Veel mensen stellen echter dat er op hun tijdlijn ongewenst foto's verschijnen die de app aan hun volgers aanprijzen. De app is sinds oktober beschikbaar, maar klachten lijken vooral sinds 6 november binnen te stromen.

Het is onduidelijk of alle gebruikers van de app worden getroffen, of slechts een deel. NU.nl heeft woordvoerders van Google en Apple om een reactie gevraagd. Een bericht naar het e-mailadres dat de ontwikkelaar van InstaAgent in Google Play gebruikt kon niet worden bezorgd, omdat dat adres niet bestaat. De ontwikkelaar heeft geen andere apps gemaakt.

Reactie

In een reactie op een klacht van een iOS-gebruiker die InstaAgent heeft gedownload, gaf een vertegenwoordiger van Apple geen indicatie dat de app zou worden verwijderd. Een medewerker van de klantenservice zegt zich te kunnen voorstellen dat de geplaatste Instagram-spam als "erg vervelend" wordt ervaren.

"Allereerst wil ik u graag informeren dat de vermelding van websites en producten van derden alleen is bedoeld ter informatie en impliceert niet dat wij deze diensten goedkeuren of aanbevelen", schreef de medewerker van Apple maandag, in een e-mail die door NU.nl is ingezien. "Het aanbod van derden is onafhankelijk van Apple en Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de prestaties of het gebruik hiervan."

De servicemedewerker van Apple raadt aan om contact op te nemen met de ontwikkelaar zelf. In de e-mail wordt een link naar de webpagina van de ontwikkelaar meegezonden, maar deze site werkt niet.