Nike heeft zijn Nike+ Running-app aangepast, omdat het College bescherming persoonsgegevens (CBP) vond dat gebruikers onvoldoende werden geïnformeerd over het gebruik van hun privégegevens door Nike.

Dat meldt de privacywaakhond dinsdag. In de app van Nike worden gebruikers onder meer gevraagd naar hun gewicht, calorieverbruik en sportgewoontes. 

"Dit zijn gevoelige persoonsgegevens die iets zeggen over de gezondheid", oordeelt het CBP. "Nike mag deze bijzondere persoonsgegevens alleen verwerken met uitdrukkelijke toestemming van de gebruikers."

De organisatie vindt dat gebruiker duidelijker moeten zien dat hun gegevens worden verwerkt, en dat deze door Nike worden verzameld voor onderzoek naar de gemiddelde prestaties van alle gebruikers.

In een nieuwe versie van de app, voor Android en iOS, is het niet meer verplicht om lengte en gewicht op te geven. In de komende maanden belooft het sportmerk gebruikers beter te informeren over de dataverwerking, en hier apart toestemming voor te zullen vragen. Het CBP zegt in de gaten te zullen houden of dit daadwerkelijk gebeurt.