Laat je onderdompelen in prachtige en aangrijpende documentaires, stuur je berichten altijd veilig en meer met de beste Android- en iOS-apps van deze week.

NYT VR

Virtual reality maakt een enorme groei door en is al lang meer dan een geinige gimmick. Sinds deze week heeft de New York Times een eigen vr-app, en dat is alles behalve een geintje. Met de app kijk je korte documentaires in 360 graden. Liefst met een vr-bril waar je je telefoon inschuift, zoals de kartonnen Google Cardboard.

Maar je kan de films ook direct op het scherm bekijken en je telefoon ronddraaien om de films te zien. Hoe dan ook de moeite waard, want de New York Times vertelt verhalen die dankzij virtual reality nog harder en directer aankomen. Zo volg je in de korte film The Displaced drie kinderen die hun huis en hun land moeten ontvluchten.

Dat is des te aangrijpender omdat je dankzij de beelden in 360 graden het idee hebt dat je er echt bij bent. Je ziet de omgeving waar de kinderen in leefden van alle kanten, en op die manier laat The New York Times zien dat virtual reality zich voor veel meer leent dan puur entertainment. De films in NYT VR zijn gratis te bekijken.

Download NYT VR voor Android of voor iOS (gratis)

Signal

Steeds meer berichtenapps passen encryptie toe op berichten tussen twee contactpersonen. Zulke zogenoemde end-to-end-encryptie zou dergelijke apps totaal betrouwbaar moeten maken, toch? Niet volgens klokkenluider Edward Snowden, die met zijn onthullingen over afluisterpraktijken van overheden het balletje voor verbeterde privacy voor consumenten aan het rollen bracht.

Snowden adviseert de app Signal. De app is net zo simpel in gebruik als Whatsapp en andere populaire berichtendiensten, maar heeft één grote pré. De gebruikte versleutelingsmethode is namelijk open source, en dat betekent dat die door iedereen gecontroleerd kan worden. Zo hoef je de makers van Signal niet op hun woord te geloven, maar weet je zeker dat de versleuteling deugt. Met Signal kan je zowel berichten sturen als bellen.

Download Signal voor Android of voor iOS (gratis)

Yippie

Dat deze app van Nederlandse makelij is, zal niemand verrassen, maar zeker met de feestdagen voor de deur zal Yippie veel mensen van pas komen. Met de app vergelijk je prijzen van producten in de winkel waar je op dat moment bent met de prijzen van hetzelfde product in een heleboel webwinkels.

Je moet alleen maar de streepjescode van dat product scannen en Yippie doet de rest. De app sorteert de webwinkels naar waar 't product het goedkoopst is of welke winkel het snelste levert. Speciale aanbiedingen staan automatisch bovenaan en de app biedt in sommige gevallen ook coupons voor korting in een fysieke winkel, mocht die het goedkoopst zijn.

Download Yippie voor Android of voor iOS (gratis)