De Gmail-app Inbox van Google gaat gebruikers automatisch gegenereerde reacties op ontvangen e-mails voorschotelen.

Dat heeft Amit Singh, hoofd van de zakelijke tak van Google, aangekondigd tijdens een presentatie op de Web Summit in Dublin.

De Smart Reply-functie schotelt per e-mail maximaal drie reacties voor. De zelflerende systemen van Google analyseren de inhoud van de ontvangen e-mail om suggesties te doen. "Het verbaast ons eigenlijk behoorlijk hoe goed het werkt", schrijft onderzoeker Greg Corrado van Google op een blog van het bedrijf.

Vergelijkbare systemen worden door Google al gebruikt om vast te stellen wat op een foto in Google Photos te zien is, en om spam uit Gmail te filteren. Google belooft dat de slimme reacties in Inbox steeds beter worden, omdat de systemen leren van de keuzes die gebruikers wel en niet maken.

Google zegt de privacy van gebruikers te respecteren bij het bouwen van de functie. De medewerkers van het bedrijf lezen geen e-mails bij het verbeteren van de Smart Reply's; alleen de machines van Google mogen e-mails analyseren.

De functie wordt deze week uitgerold op Android en iOS, maar zal in eerste instantie alleen in de Engelse taal werken. Het is onduidelijk of ondersteuning voor het Nederlands op de planning staat.