Gebruik ons zonnestelsel als klok, kraak sloten voor je plezier en twitter in stijl met de beste Android- en iOS-apps van deze week.

Tweetbot

De populairste niet-officiële Twitter-app voor iOS was de afgelopen jaren Tweetbot. De biedt opties als een nachtmodus en soepele navigatie met vegen die de officiële app niet heeft. Toch miste Tweetbot een optie die de officiële app wel heeft: een prettig en compleet overzicht met gebeurtenissen als nieuwe volgers.

In Tweetbot 4 is die optie toegevoegd, en nog completer en overzichtelijker dan de manier waarop Twitter het zelf doet. In het nieuwe tab Activity van Tweetbot 4 zie je een chronologische lijst met tweets waarin je genoemd wordt, nieuwe volgers, retweets en tweets die een favorite krijgen. Ook is in het tabje Stats per tweet te zien hoeveel mensen die gefavorite en geretweet hebben.

Terug van weggeweest is de iPad-versie van Tweetbot. Die ontbrak bij de vorige grote opknapbeurt van de app ten tijde van iOS 7, waardoor de iPad-app van Tweetbot erg gedateerd was. Met deze app trekt Tweetbot de iPad-versie totaal gelijk met het uiterlijk en de beleving van de iPhone-versie, en meer.

De iPad-versie maakt bij liggend gebruik van de app namelijk goed gebruik van de extra schermruimte. Standaard wordt het nieuwe activiteitenoverzicht rechts van je Twitter-tijdlijn getoond. Die rechterkolom is echter ook te vullen met bijvoorbeeld mentions. Daarnaast is de kolom voor iOS 9-gebruikers vanaf rechts in beeld over een andere app worden geschoven.

Download Tweetbot 4 voor iOS (4,99 euro)

Cosmic-Watch

Deze app is misschien wel het meest indrukwekkende interactieve model van het sterrenstelsel dat je kan downloaden. Cosmic-Watch noemt zichzelf een wereldklok, en dat is een understatement. In Cosmic-Watch kun je inderdaad op schitterende wijze je huidige plaats op de wereld van afstand in 3d bekijken. Je ziet precies hoe de aarde om de zon en zijn eigen as draait, waar het licht valt en overgaat in de nacht.

Dat fraaie model van de aarde zit in de meeste gevallen in een soort semitransparante ronde schil. Daar kunnen verschillende dingen op worden getoond: de felste sterren die je op dat of enig ander moment boven je locatie aan de hemel ziet. Of een duidelijke weergave van welke sterrenbeelden en planeten waar en hoe te zien zijn.

Zoom verder uit en je ziet de aarde op zijn plek in ons zonnestelsel. Om de rand zie je dan wanneer de aarde in elk van zijn vier seizoenen terecht komt, en op elke plaats de rest van de planeten staan. Makkelijk kan je naar het verleden of de toekomst spoelen en zie je de planeten hun baan om de zon draaien. Het aantal manieren waarop je al die zaken kan bekijken maakt van Cosmic-Watch een bijzonder compleet maar makkelijk te gebruiken planetarium dat even leerzaam als prachtig is.

Download Cosmic-Watch voor Android of voor iOS (3,99 euro)

Pop the Lock (Slotcode Kraken)

Simpele maar verslavende snelle-reflexen-game Pop the Lock is sinds deze week ook voor Android beschikbaar. De insteek van het spelletje is zoals zo vaak bij dit genre bijzonder laagdrempelig.

Voor je zie je een slot, met in de ronde rand een rood lijntje. Druk je op het scherm verschijnt er ergens op de rand een geel bolletje. Het enige wat je hoeft te doen is drukken wanneer het lijntje op het bolletje staat. Simpel genoeg.

De moeilijkheidsgraad zit 'm in het toenemende aantal keer dat je moet drukken. Elk level neemt het aantal bolletjes toe, en het lijntje draait steeds om en om met de klok mee of er tegenin. Al snel groeit het simpele spel van achterlijk toegankelijk tot bijna niet te doen. Maar juist daardoor blijf je het keer op keer proberen.

Download Pop the Lock voor Android of voor iOS (gratis)