Chatdienst Telegram bezorgt in september elke dag meer dan 12 miljard berichten. Dat is 2 miljard meer dan in augustus. 

Dat zei de Russische oprichter van Telegram, Pavel Durov, maandag op techstartup-conferentie Techcrunch Disrupt. De Rus stak daar ook zijn mening over marktleider en voornaamste concurrent Whatsapp niet onder stoelen of banken: "het is kut."

Whatsapp

Whatsapp is een ommuurde tuin die gebruikers hun berichten niet op verschillende apparaten wil laten lezen, vindt Durov. "Als je Whatsapp hebt en je telefoon is leeg of gaat kapot, dan heb je geen toegang meer tot je berichten", aldus Durov.

"Je kunt geen documenten versturen en er is geen privacy. Drie jaar geleden was ik geen fan van Whatsapp en ik geloof dat ik dat nog steeds niet ben. Wij hebben in de twee jaar dat we bestaan nog geen byte aan data aan overheden of inlichtingendiensten gegeven. En dat was niet makkelijk."

Whatsapp is eigendom van Facebook en heeft meer dan 900 miljoen maandelijkse gebruikers. Telegram komt daar bij lange na niet aan: afgelopen mei had de dienst nog 62 miljoen maandelijkse gebruikers. Telegram werd na de overname van Whatsapp door Facebook, bijna een jaar geleden, populairder onder mensen die meer privacy van hun chatdienst wilden.

Keerzijde

De privacy van Telegram heeft echter ook een keerzijde. Strijders van Islamitische Staat (IS) gebruiken de dienst ook. Durov vindt dat jammer, maar ligt er niet per se wakker van.

"Privacy is uiteindelijk belangrijker dan onze angst voor terrorisme. IS vindt hoe dan ook een manier om met zijn cellen te communiceren en als één chatdienst niet veilig voelt, dan pakken ze een andere. We zouden ons daar niet schuldig over moeten voelen. We doen nog steeds het juiste: de privacy van onze gebruikers beschermen."