In de top tien van de Nederlandse App Store zijn drie adblockers te vinden. Met zo'n app blokkeren gebruikers onder andere advertenties in hun mobiele browser.

Met het afgelopen woensdag verschenen iOS 9 is het voor iOS-gebruikers voor het eerst mogelijk advertenties en trackers te blokkeren in browser Safari. Om dat te doen is een zogenoemde adblocker nodig, die los als app gedownload moet worden.

In de Nederlandse App Store zijn die adblockers populair. In de top tien met bestverkochte iPhone-apps stonden afgelopen week adblockers op de eerste, tweede en zesde plaats. Het gaat om de apps Crystal, Weblock en Adblock.

Controversieel

Ook op de iPad zijn Crystal en Weblock in de top tien van bestverkochte apps te vinden, op plaats drie en vijf. Gratis app Ad-Blocker staat op plaats zeven in de top tien populairste gratis iPad-apps.

Vrijdag werd de op dat moment populairste adblocker Peace door zijn ontwikkelaar teruggetrokken. Ontwikkelaar Marco Arment voelde zich bij nader inzien toch niet goed over het in één keer blokkeren van alle reclames.

Apps en plugins die advertenties blokkeren zijn controversieel, omdat veel sites door het gebruik reclame-inkomsten mislopen.