Laat je niet ongelegen bellen, verzamel al je nieuwsinteresses op één plek en meer met de beste Android- en iOS-apps van deze week.

Caret

Deze app geeft aan wanneer je het best telefonisch bereikbaar bent. Het handige van Caret is dat het automatisch gebeurt. Handmatig je bereikbaarheid aangeven kan, maar omdat de app naar onder meer je kalender en je locatie kijkt, weet deze zelf wanneer je bereikbaar bent of niet.

Ben je op je werk, ben je bijvoorbeeld bereikbaar. Maar niet als je in een vergadering zit. En ligt je telefoon met het scherm naar beneden wil je niet gebeld worden. Kom je aan op je werk kun je dat automatisch aan je collega's laten weten, zodat ze weten dat ze kunnen bellen of even langslopen.

Ook ziet de app of je in de auto zit, en dat zien mensen die je willen bellen ook. Er zijn vijf mogelijkheden: beschikbaar, onderweg, slaapt, niet storen en blokkeren. Op die manier ligt de bal bij de beller: wil je iemand storen of is het beter later terug te bellen? Een slimme insteek, jammer is wel dat je contactpersonen de app ook moeten hebben om je status te zien.

Download Caret voor Android of voor iOS (gratis)

Watson

Watson is een app met een heel specifieke doelgroep: blinden en slechtzienden. Waarschijnlijk geen groot deel van de lezers van NU.nl, toch is Watson zo goed gemaakt en veelbelovend dat de app de aandacht verdient.

Watson is namelijk een app die bij films alles vertelt wat er tussen de dialoog gebeurt. Zo kunnen ook blinden en slechtzienden een film volgen, en dat zonder dat de bioscoop aanpassingen hoef te doen, of speciale apparatuur nodig is.

De app werkt simpel: download de zogenoemde audiodescriptie van één van de beschikbare films, start de film en de app luistert om de beschrijving te synchroniseren. Daarna legt een vertelstem in de app alles uit wat er tussen gesproken zinnen door gebeurt.

In Watson zijn audiodescripties beschikbaar voor alle Nederlandse films die vanaf deze maand in de bioscoop verschijnen. Ook zijn beschrijvingen voor enkele bestaande films beschikbaar. Daarnaast is er overleg tussen de makers van Watson en de NPO, zodat audiodescripties voor series en programma's van de publieke omroep mogelijk ook een optie worden.

Download Watson voor Android of voor iOS (gratis)

Recent News

Wie nieuws over tal van onderwerpen van allerlei sites wil bijhouden, is al snel veroordeeld tot handwerk. Het inrichten van een rss-lezer is een mogelijkheid, maar aan het bijhouden van al dat nieuws heb je ook al snel een dagtaak. En apps als Flipboard maken het volgen van veel nieuws wel fraaier, maar zeker niet sneller.

Recent News is gemaakt door voormalig technologie-journalist Declan McCullagh en gericht op snelheid en gebruiksgemak. De app wil bij het eerste gebruik graag van je weten waar je over wil lezen. De app heeft honderden mogelijkheden, en elke globale mogelijkheid kan je toespitsen. Zo lees je bijvoorbeeld graag over sport, en met name over voetbal.

Recent News leert daarna van je gebruik, om je zo steeds beter het nieuws voor te schotelen dat bij je past. Daarbij let de app ook op de lengte: standaard is elk bericht op de lijst binnen een minut te lezen. Dat kan je zelf naar voorkeur aanpassen naar langere berichten, en ook het uiterlijk van de lijst is bij te schaven. Dat maakt Recent News een slimme, snelle en aangename manier om nieuws van tal van sites op één plek te verzamelen.

Download Recent News voor Android of voor iOS (gratis)