De maker van de populairste iOS-adblocker, Peace, trekt zijn app terug. Marco Arment geeft aan dat hij het niet goed vindt voelen om alle reclames op één hoop te gooien en te blokkeren.

"Ik heb Peace uit de App Store teruggetrokken", schrijft Arment in een blog op zijn eigen website. "Het spijt me voor al mijn fans en klanten, maar dit grote succes met Peace voelt niet goed."

"Dat had ik niet verwacht", gaat hij verder. "Terwijl ik dit schrijf is Peace al 36 uur lang de bestverkopende app in de Amerikaanse App Store. Dat zou het hoogtepunt van mijn professionele carrière moeten zijn, maar dat is het niet."

"Adblockers hebben voor- en nadelen", legt Arment uit. "Terwijl een hoop mensen er baat bij hebben, zijn er net zo veel die erdoor geschaad worden. De aanpak is te breed. Peace blokkeerde alle reclames in één keer, een zwart-wit-beslissing die in werkelijkheid veel compliceerder is."

Hoewel Arment zegt dat zijn eigen app niet langer te verkrijgen is (gebruikers die de app reeds gedownload hadden, kunnen die blijven gebruiken, er komen alleen geen updates meer), geeft hij wel een suggestie voor mensen die toch reclames willen blijven blokkeren. "Ik stel Ghostery voor als je op een desktop zit en Purify of Crystal als je iOS gebruikt."

Adblocken op Apple-apparaten is mogelijk sinds iOS 9 deze week werd uitgerold. De software is erg controversieel, omdat aanbieders van content op die manier reclame-inkomsten mislopen.