Speel een hectische variant op Pong, maak van elke foto een rond kunstwerkje en zet het ideale digitale notitieboekje op je telefoon met de beste Android- en iOS-apps van deze week.

Hecticube

Een van de leukste mobiele games dit jaar is in zijn titel in ieder geval eerlijk over de insteek, want Hecticube is naast ontzettend leuk vooral erg hectisch. Het spel is het makkelijkst te omschrijven als Pong maar dan andersom. In plaats van dat je een balletje op en neer kaatst tussen een balkje onder en boven in het scherm, moet je met die balkjes het balletje juist ontwijken.

Het klinkt op zich niet ontzettend ingewikkeld, ware het niet dat je de richting van de stuiterende bal kan beïnvloeden door er op te schieten. Zowel jij als je tegenspeler vuren op de bal om hem van het eigen doel weg te houden en in het andere doel te krijgen. Lukt dat, dan krimpt het doel en met elke voltreffer krimpt het doel verder.

Video

Dat levert heel snel een heel hectisch spel op, waarbij je erg goed moet opletten om het witte balletje te blijven zien tussen de stortvloed aan gekleurde kogels die jij en je tegenstander rondschieten. Zoals bij de meeste verslavende mobiele games een doodsimpele insteek die je eindeloos kan blijven spelen.

Download Hecticube voor Android of voor iOS (1,99 euro)

Spherify & Circular

Panoramafoto's blijven prachtig, maar de functie voor het maken van zulke extreem brede foto's is nu wel zo'n beetje standaard op smartphones. Gelukkig kan je met panoramafoto's iets maken dat nog bijzonderder is: compleet ronde foto's die eruit zien als kleine planeetjes.

Android-app Spherify maakt het heel makkelijk om van bestaande panoramafoto's zulke kunstwerkjes te maken. Het enige dat je moet doen is het aangeven van de boven- en ondergrens van de foto. Zo wordt alles wat belangrijk is in de verwerking meegenomen en volgt een zo strak mogelijk resultaat.

Video

Een panoramafoto van de skyline met daaronder water, kan met Spherify worden omgetoverd tot een foto waarbij het water een planeet lijkt te vormen, met helemaal rondom een skyline. De mogelijkheden zijn net zo eindeloos en verrassend als het aantal onderwerpen dat je zelf op de foto kan zetten. Een alternatief voor iOS is Circular, dat hetzelfde trucje met foto's uithaalt.

Download Spherify voor Android (gratis)

Download Circular voor iOS (1,99 euro)

Paper

Apple kondigde deze week nieuwe iPhones en een iPad met drukgevoelig scherm en stylus aan. Toch waren er al drukgevoelige pennen voor iOS beschikbaar, zoals die van het bedrijf Fiftythree. Een dag nadat Apple zijn nieuwe producten aankondigde, kwam Fiftythree met een iPhone-versie van zijn gelauwerde schets-app Paper.

De insteek van de app is op de iPhone hetzelfde als bij de uitstekende app voor de iPad, en dat is goed nieuws. Paper weet namelijk op een intuïtief te bedienen en fraaie manier het papieren notitieboekje naar het touchscreen te vertalen.

Video

In Paper kan je verschillende bundels met digitale lijstjes en opschrijfboekjes maken. Je kan tikken, foto's maken en tekenen en die zaken soepel door elkaar heen gebruiken. Zo teken je bijvoorbeeld op een foto of type je onder een schets wat aantekeningen. Veeg de tekst naar rechts en je maakt er makkelijk een takenlijst van. Natuurlijk werkt de app ook met de drukgevoelige pen van Fiftythree.

Download Paper voor iOS (gratis)