Google is aangeklaagd door het Amerikaanse Phantomalert. Volgens de aanklagers bevat Google's navigatie-app Waze gestolen kaartinformatie, wat kan worden aangetoond met een uniek watermerk binnen de app.

Dit blijkt uit een persbericht van Kronenberger Rosenfeld, het advocatenkantoor dat namens Phantomalert de rechtszaak aanspant.

De kaartinformatie zou in 2010 zijn gestolen van Phantomalert. Waze was op dat punt nog niet door Google overgenomen - dat gebeurde pas in 2013.

Waze zou de kaarten van Phantomalert hebben overgenomen zonder toestemming van Phantomalert. Het kaartbedrijf kwam de diefstal alsnog op het spoor dankzij bewust foutieve datapunten op de kaart. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld winkellocaties en sommige straten.

Deze foutieve punten worden door kaartmakers gebruikt als een soort van watermerk, om te zien wanneer iemand kaarten zonder toestemming overneemt.

Stoppen met Waze

Phantomalert eist dat Google stopt met de navigatie-app Waze en dat er een schadevergoeding wordt betaald. Hoeveel Phantomalert van Google wil krijgen is nog niet bekend.

Volgens Phantomalert-ceo Joseph Scott Seyoum heeft Google's diefstal zijn verwoest: "Onze droom is kapotgemaakt, door bedrijven die profiteren van jaren aan bloed, zweet en tranen van ons team".