Verzekeraar ASR introduceert een app die de smartphone blokkeert als de gebruiker sneller dan 15 kilometer per uur gaat. Daarmee moet het verkeer veiliger gemaakt worden. 

Het apparaat meet de snelheid van het voertuig met behulp van een gps-functie. Naast automobilisten kunnen ook brommerrijders en fietsers de app gebruiken.

Smartphones

De helft van alle Nederlanders heeft volgens ASR een smartphone. Die wordt vaak gebruikt om ook achter het stuur binnenkomende berichten te lezen. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties op de weg. Onderzoek wijst volgens de verzekeraar uit dat bijna een kwart van de auto-ongelukken wordt veroorzaakt doordat de bestuurder afgeleid is, vaak door het bedienen van een telefoon.

De gratis app is vanaf woensdag beschikbaar voor Android-gebruikers.

Automatisch

De app schakelt zichzelf automatisch in als de snelheid boven de 15 kilometer per uur komt. Afleidende sociale media, sms, internet en handheld bellen worden dan geblokkeerd. Er kan nog wel handsfree worden gebeld. Ook de navigatie blijft beschikbaar.

Bij stilstand wordt de blokkering opgeheven en komen alle berichten weer binnen. Inzittenden en passagiers in het openbaar vervoer kunnen de app in de passagiersmodus zetten om de blokkering op te heffen.