Verken de mooiste tempels en jungles, ga als geest op pad in een spookhuis en wordt actiever door een digitale giraffe met de beste Android- en iOS-apps van deze week.

Lara Croft Go

De eerste Tomb Raider-game kwam bijna twintig jaar geleden uit, en nog steeds verschijnen er games waarin archeologe Lara Croft in eeuwenoude tempels op zoek gaat naar schatten maar vooral vijanden en puzzels vindt. Dat is in Lara Croft Go niet anders, en toch hebben je met een heel ander soort game te maken. Zie de game als een mix van Tomb Raider, een bordspel en populaire mobiele game Monument Valley en je komt aardig in de buurt.

In Lara Croft Go stuur je de archeologe niet vrijelijk door tempels en jungles, maar stapje voor stapje. Het pad ligt voor je uitgestippeld, en door te vegen zet Lara steeds een pas, of voert de volgende handeling uit. Toch kom je al snel obstakels en puzzels tegen die je in de juiste volgorde moet oplossen. Spring op knoppen, verplaats pilaren, ontwijk valkuilen en trek aan hendels om het pad vrij te maken, en je komt steeds verder.

Ook vijanden ontbreken niet in Lara Croft Go, en moeten op dezelfde bordspel-achtige manier worden aangepakt. Slangen moeten vanaf de achterkant worden neergeschoten, hagedissen achtervolgen je maar wie slim stapt blijft ze voor. Zetten zijn om en om, en vergen eerder slimme strategie dan snelle reflexen.

Dat maakt Lara Croft Go tot een toegankelijke game die toch genoeg uitdaging biedt, zelfs voor wie Tomb Raider al die tijd al speelt. Bovendien is de game met zijn prachtige vormgeving een lust voor het oog. Schuin van boven kijk je op de stijlvolle levels die zeker doen denken aan die van Monument Valley. Dat is een compliment voor Lara Croft Go, dat zich ook zonder zulke vergelijkingen prima kan redden als mooie, vermakelijke en uitdagende game.

Download Lara Croft Go voor Android of voor iOS of voor Windows Phone (4,99 euro)

Whispering Willows

Deze game met prachtig handgetekend uiterlijk kwam dankzij een succesvolle Kickstarter-campagne tot stand. Eerder verscheen de game al voor consoles en pc, deze week voor smartphones en tablets. Omdat het om een vrij klassieke avonturengame gaat, leent het touchscreen van die apparaten zich prima voor Whispering Willows.

In de spannende horror-game bestuur je het meisje Elena. Die kan haar eigen geest buiten haar lichaam projecteren, en zo op plekken komen die ze fysiek niet kan bereiken. Andersom kan Elena binnen haar eigen lichaam ook weer dingen die een geest niet kan. Dat vormt de basis voor de vele puzzels die in de game op je pad komen.

Zo kan het zijn dat je een emmer in een put moet laten zakken om een mechaniek in gang te zetten, om vervolgens als geest door een kleine opening in de vloer naar boven te vliegen. In Whispering Willows kom je wel vijanden tegen maar een actiegame is het beslist niet. Je zwerft vooral door het gigantische landhuis Willows Estate, om daar tal van geesten tegen te komen en soms verder naar het hiernamaals te helpen. Niet met geweld, maar met antwoorden.

Download Whispering Willows voor Android (5,30 euro) of voor iOS (4,99 euro)

Tep

Er is een haast eindeloos aantal apps om je aan het sporten te krijgen aan de hand van schema's, looproute's, muziek, uitdagingen met vrienden en digitale trainers. Tep pakt het anders aan, en gebruikt de wensen van een Tamagotchi als drijfveer om te blijven bewegen.

Althans, een soort Tamagotchi. Tep draait om een digitale giraffe die over je scherm huppelt. Door te sporten verdien je punten in Tep, en daar koop je voedsel en speelgoed voor je giraffe mee. Zo groeit de giraffe en kan je het uiterlijk steeds meer aanpassen. Leuk is dat Tep werkt in samenwerking met fitnessgadgets zoals de Fitbit en de Jawbone Up.

Download Tep voor Android of voor iOS of voor Windows Phone (gratis)