Speel Pac-Man, maar niet zoals vroeger, zet je eigen stem onder bekende fragmenten, bespaar mobiele data en mis nooit meer het beste fotomoment met de beste apps van deze week.

Pac-Man 256

Met zijn simpele besturing en insteek is Pac-Man een gameklassieker. Toch zullen de meeste mensen level 256 in de game niet hebben gehaald. Een bug zorgt er in de originele game voor dat dat level door een brei van gekleurde cijfers en letters wordt overgenomen. Het vormt de inspiratie voor Pac-Man 256, een game van de makers van Crossy Road.

Bij Pac-Man 256 is het principe hetzelfde als bij de originele game. Je bestuurt de gele Pac-Man door over het scherm door paden te vegen en verzamelt daarbij stipjes, muntjes en kersen terwijl je spookjes ontwijkt of juist opjaagt. Je kijkt schuin van boven op het level, waardoor alles er licht 3d uitziet. Verschil met de originele Pac-Man is dat je in een eindeloos level zit, dat vanaf de onderkant constant wordt overspoeld door een brei aan gekleurde letters en cijfers.

Video: Trailer Pac-Man 256

Daardoor moet je steeds naar boven werken, wat de dynamiek van de game verandert. Het level is wel eindeloos, en de randen van de levels bieden soms telepoortjes naar de overkant. Maar het belangrijkste: je hebt nu tal van power-ups om de geesten te verslaan. Die moet je wel verdienen door goed te spelen, naar advertenties te kijken of te betalen.

Gelukkig kan je wel eindeloos spelen zonder te betalen, maar dan wel zonder de power-ups. Dat maakt Pac-Man 256 een heerlijk speelbare versie van het bekende principe, net zoals Crossy Road vorig jaar een frisse draai gaf aan het principe van Frogger.

Download Pac-Man 256 voor Android of voor iOS (gratis)

Dodub

Deze app van Nederlandse makelij neemt het principe van het populaire Dubsmash en draait het om. In plaats van dat je je eigen gezicht filmt terwijl je bekende uitspraken playbackt, spreek je je eigen stem in onder bekende fragmenten.

De app zit al stampvol fragmenten uit actiefilms, tekenfilms, comedy, sport, drama, scifi en meer. De clipjes zijn hooguit vijftien seconden lang en je eigen stem opnemen is simpel. Je kan eerst het fragment bekijken en ziet dan de geluidsgolven onder de video meelopen, zodat je precies weet wanneer je zelf moet praten.

​Vervolgens druk je de rode knop in, en zet je je eigen stem onder de video. Die wordt er dan automatisch onder gezet, en je kan de video eerst nog zelf beoordelen voordat je 'm deelt. Ook kan je makkelijk zelf nieuwe clips aan het aanbod van Dodub toevoegen. De app voert zijn simpele insteek uitstekend uit, en door de korte video's blijft het relatief simpel om je eigen stem treffend onder een fragment te zetten.

Download Dodub voor iOS (gratis)

Opera Max

Deze app voor databesparing van browsermaker Opera was al een tijdje beschikbaar, maar is deze week een stuk aantrekkelijker geworden. Opera Max laat je namelijk per app het dataverbruik regelen, en besparen. De app comprimeert foto's, video's en andere media zodat die via een langzame dataverbinding sneller laden en minder verbruiken. Ook kan je in Opera Max nauwkeurig het dataverbruik per app regelen en beperken, waardoor je zowel dataverbruik als batterijduur spaart.

Youtube en Netflix waren tot nu toe echter de twee grote ontbrekende opties in de app, maar werden deze week toegevoegd. Video's van beide populaire diensten kunnen nu via de servers van Opera bekeken worden. Daar worden ze gecomprimeerd, waardoor je ook met een langzame dataverbinding vlot kan kijken, of langer met je databundel kan doen.

Bekijk hier de introductievideo van Opera Max:

Dat is prettig, want normaal gesproken regelen beide diensten de kwaliteit van de video's automatisch. Met Opera Max heb je zelf in de hand hoeveel data je verbruikt met het bekijken van filmpjes, en kan je precies zien hoeveel je bespaard hebt. De komende maanden worden meer videodiensten toegevoegd.

Download Opera Max voor Android (gratis)

Rizon

In de fotografie wijst de term 'Golden Hour' of 'Magic Hour' op ongeveer het uur na zonsopkomst en het uur voor zonsondergang. Dan staat de zon lager, zijn schaduwen langer en is vooral het licht roder en zachter. Het levert prachtige foto's op, maar dan moet je wel weten wanneer je met je camera naar buiten moet gaan. Hoe laat het Golden Hour is en hoe lang het duurt hangt namelijk af van de tijd van het jaar en waar je bent. Dichter naar de evenaar duurt het moment korter, meer naar het noorden langer.

Rizon is een app die precies laat zien waar het wanneer Golden Hour is. De dag wordt als een cirkel getoond, en oranje delen geven aan wanneer je de mooiste foto's kan maken, 's ochtends en 's avonds. In de app kan je waarschuwingen instellen zodat je niet vergeet van het magische licht te profiteren. Je kan nauwkeurig instellen voor welke locaties, op welke momenten en hoe ver van tevoren je door Rizon gewaarschuwd wordt. Naast het Golden Hour geeft Rizon ook de duur van de schemering weer, wanneer je ook mooie foto's kan maken.

Download Rizon voor iOS (1,99 euro)