Google heeft zijn Hangouts-app voor Android geüpdatet naar versie 4.0. De update brengt een vernieuwde interface en extra functionaliteiten met zich mee.

Dat meldt het bedrijf op zijn blog.

De nieuwe versie van de app wordt vanaf maandag uitgerold naar Android-gebruikers wereldwijd, maar is op moment van schrijven nog nog niet beschikbaar via de Nederlandse Google Play Store.

Hangouts 4.0 wijzigt onder meer het ontwerp van de app zodat het overeenkomt met Googles Material Design, de stijl die sinds Android 5.0 bij zijn mobiele besturingssysteem hanteert. Dat vertaalt zich onder meer in een knop rechts onderin om een nieuw chat- of sms-bericht te sturen, in de vorm van een plus. 

Ook is het toevoegen van media aan berichten versimpeld. Daar hoeft geen submenu meer voor geopend te worden. In plaats daarvan staan onder het invulveld iconen voor opgeslagen foto's, het nemen van een foto, emoji en het delen van een locatie. 

Sneller

Google belooft verder dat Hangouts met versie 4.0 sneller is geworden. Ook is er ondersteuning voor stemberichten via Android Wear en het ontvangen en versturen van sms-berichten naar meerdere mensen tegelijk toegevoegd. 

De iOS-app van Hangouts heeft een groot deel van bovenstaande functionaliteiten al in een eerdere update gekregen, zo meldt Google. 

Het bedrijf maakt op zijn blog geen melding van het stagefright-lek dat onlangs aan het licht kwam en Android-smartphones kwetsbaar maakt voor een volledige overname. Dat kan onder meer via Hangouts.