Schiet buitenaardse wezens in je woonwijk neer, laat zinnen makkelijk en snel vertalen en deel je eigen fotofilters met de beste apps van deze week.

Microsoft Translate

De nieuwe vertaal-app van Microsoft is hoofdzakelijk gericht op het vertalen van enkele zinnen. Daarmee lijkt de simpel ontworpen app vooral bedoeld om je verstaanbaar te maken in het buitenland, door bijvoorbeeld naar een bestemming te vragen. Middenin het beeld van de app staat een microfoonknop, waardoor je vrijwel direct na het openen van Translate kan beginnen met praten. De vertaalde zinnen kloppen grammaticaal niet altijd, maar Translatie is wel snel en de betekenis van de zin wordt in de vertaling steeds prima overgebracht.

Translate ondersteunt vijftig talen, en spreekt een ingesproken zin in elk van die vijftig talen uit. Ook toont de app de vertaalde zin groot in beeld, voor als je in een luidruchtige omgeving staat. Translate heeft ook een typefunctie, waarbij je een ingetikte zin kan laten vertalen en uitspreken. Die functie kan ook worden gebruikt om de uitspraak van woorden te oefenen. Voor bezitters van een Android Wear-horloge of Apple Watch biedt de app ook een horlogeversie met dezelfde opties.

Download Microsoft Translator voor Android of voor iOS (gratis)

Darkroom

Darkroom wil de standaard Foto's-app op de iPhone vervangen. Daarvoor combineert Darkroom je volledige fotoverzameling met tal van bewerkingsopties en filters. Bijzonder aan Darkroom is dat je foto's niet naar de app hoeft te importeren. Je hebt direct toegang tot al je foto's, waardoor Darkroom ook voor het bladeren door foto's een prima vervanger is.

De echte kracht zit echter in de snelheid en veelzijdigheid van de bewerkingsopties. Onder een geselecteerde foto staan knoppen voor het bijsnijden en draaien van foto's, het bijwerken van zaken als helderheid en contrast en het toepassen van filters. Nieuw is de kleuren-tool, waarmee je makkelijk bepaalde kleuren in een foto meer of minder sprekend maakt.

Video: Demonstratie Darkroom 

Fijn aan Darkroom is ook de mogelijkheid om een tijdlijn van alle toegepaste wijzigingen te bekijken. Die kunnen dan per stuk weer uit worden gezet, of allemaal gekopieerd worden naar een andere foto. Dat maakt het bewerken van een serie foto's stukken makkelijker en sneller. Bovendien kunnen gebruikers van Darkroom hun eigen filters maken en met anderen delen. Dan wordt een QR-code op een foto met de betreffende filter geplaatst, die door andere gebruikers alleen maar in Darkroom hoeft te worden geopend om jouw filter te importeren.

Download Darkroom 2 voor iOS (gratis)

Clandestine: Anomaly

Deze game combineert het tower defense-principe met augmented reality. In tower defense-games is het normaal gesproken de bedoeling om aanvallende vijanden af te weren met torens of ander niet te verplaatsen materieel. Dat is in Clandestine: Anomaly ook zo, maar jouw afweergeschut staat dan daadwerkelijk op een fysieke locatie.

Het is de bedoeling om je buurt door te lopen, en op de plaats van een toren te gaan staan die onder vuur ligt. Vervolgens wordt het scherm van je telefoon een venster waarop de normaal gesproken onzichtbare aliens te zien zijn. Aan de speler de taak om die buitenaardse wezens op de korrel te nemen en uit de lucht te schieten.

Video: Trailer Clandestine: Anomaly

Dat is erg leuk gedaan. Door het scherm van je telefoon zie je je eigen bekende buurt, die plots door allerlei drones en aliens wordt overspoeld. Op Android kan je in Clandestine: Anomaly de eerste paar gevechten gratis spelen om de game uit te proberen, om verder te gaan moet je betalen. Op iOS kost de game direct geld.

Download Clandestine: Anomaly voor Android (gratis) of voor iOS (3,99 euro)