De officiële app voor het omnummeren van oude bankrekeningnummers naar een IBAN is vanaf maandag beschikbaar.

Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) maandag. In de OveropIBAN-app moet de gebruiker het oude bankrekeningnummer en de naam van de bank invullen. Vervolgens toont de app het juiste rekeningnummer. 

De applicatie is te gebruiken op smartphones met besturingssysteem iOS of Android

"Het beste blijft overigens om de ander direct om zijn of haar IBAN te vragen. Dat staat bijvoorbeeld op de bankpas", aldus DNB.

Website

Half juni werd al een officieel hulpmiddel op een website geplaatst. Er bestond eerder een dergelijke dienst, maar die was afgelopen april mede vanwege de hoge kosten uit de lucht gehaald.

Maar omdat er sprake was van een wildgroei aan onbetrouwbare niet-officiële tools, besloten de banken opnieuw met een eigen dienst te komen. De niet-officiële tools zijn soms frauduleuze sites die hun eigen bankrekeningnummer laten zien in plaats van het gevraagde IBAN-nummer. 

Veel mensen blijken hun eigen IBAN nog niet te kennen en de nieuwe internationale rekeningnummers staan ook nog niet op alle bankpassen. Bovendien zijn er websites die na het invullen verkeerde rekeningnummers tonen. Er worden ook tikfouten door consumenten zelf gemaakt.

IBAN

De afkorting IBAN staat voor International Bank Account Number. De nieuwe rekeningnummers zijn onderdeel van de standaardisering van het Europese betalingsverkeer.

Sinds 1 augustus vorig jaar zijn alle Europese bankrekeningnummers op dezelfde manier opgebouwd. Een IBAN bestaat uit een landcode, een controlegetal, een bankcode en het bestaande rekeningnummer aangevuld met één of meerdere nullen.