Wordt niet meer lastig gevallen door onnodige notificaties, leer spelenderwijs programmeren en verwijder je ongewenste foto's met de beste Android- en iOS-apps van deze week.

Snowball

Notificaties zijn tegelijkertijd één van de handigste en meest irritante dingen die je smartphone doet. Belangrijke berichten wil je niet missen, maar vaak haal je je trillende of piepende telefoon voor niets uit je zak of tas. Snowball lost dat op door je makkelijker te laten bepalen welke notificaties je wel of niet wil zien.

De app vervangt de standaardmanier waarop Android notificaties laat zien. In principe ziet alles er uit zoals je gewend bent, maar Snowball voegt enkele opties voor het regelen van binnenkomende berichten toe. Veeg je naar beneden van de rand van je scherm zie je een lijst met recente berichten. Veeg over een notificatie en Snowball laat je kiezen of je berichten van die app of persoon helemaal niet meer wil zin, of minder.

Video: Demonstratie Snowball

Na de app even te trainen krijg je dan uiteindelijk minder notificaties, en alleen die berichten die jij belangrijk vindt. Zonder een moment in ingewikkelde instellingsschermen rond de dolen. Bovendien zijn de notificaties van Snowball interactief. Daarom kan je bijvoorbeeld op een Whatsapp-notificatie drukken, recht onder dat bericht je reactie typen en versturen zonder Whatsapp helemaal te openen.

Download Snowball voor Android (gratis)

Lrn

Elke app die ooit in een lijstje als deze heeft gestaan is geprogrammeerd. Programmeren is dus een vaardigheid die alsmaar relevanter wordt, en binnen een paar jaar zelfs op scholen onderwezen zal worden. Maar zelf leren programmeren kan ook, en het nieuwe Lrn is een laagdrempelige manier.

De app leert de gebruiker de veelgebruikte programmeertaal Javascript, door spelenderwijs steeds meer elementen van de taal uit te leggen. Dat begint met een paar regels tekst waar je zelf een aantal cijfers of functies aan moet toevoegen. Het lespakket wordt steeds ingewikkelder en aan het eind van de rit heb je de basis van Javascript onder de knie.

Download Lrn voor iOS (gratis)

Android-versie volgt binnenkort

Monospace Writer

Veel tekstverwerkers willen het al snel te ingewikkeld maken met opties, lettertypes en andere toeters en bellen. Monospace is een simpele Android-tekstverwerker die vooral draait om het snel neerschrijven van teksten. Daarbij biedt de app precies genoeg functies om handig te zijn, en niet te veel om ingewikkeld te worden.

In Monospace heb je maar één lettertype, waarbij je makkelijk woorden en zinnen dik of schuin drukt, onderstreept, of verandert in een tussenkop. Selecteer de tekst, en een klein menu laat je kiezen hoe je de tekst wilt opmaken. Ben je klaar met schrijven dan kan je de tekst exporteren als platte tekst, of als Markdown-bestand.

Handig is vooral de simpele manier van taggen, waarmee je een bericht makkkelijk terug kan vinden. Door aan het eind van de tekst een hashtag te maken, bijvoorbeeld #nutech, verschijnt die hashtag automatisch in je lijst met bestaande teksten. Dankzij de Dropbox-koppeling kan je je teksten makkelijk synchroniseren tussen andere apparaten. Monospade Writer is nu nog in beta, maar is al prima te gebruiken.

Download Monospace Writer voor Android (gratis)

Gallery Doctor

Grote kans dat een flink deel van het geheugen op je telefoon vol staat met foto's. En grote kans dat veel van die foto's niet gelukt zijn, of vrijwel gelijk aan elkaar. De app Gallery Doctor komt dan van pas; de app scant je hele fotorol en selecteert automatisch foto's die je dubbel hebt, of die mislukt zijn.

Na het scannen kan je in Gallery Doctor in beide categorieën met de hand selectere welke dubbele en slechte foto's je wil houden, en welke weg mogen. Daarvoor heeft de app de interface van Tinder geleend, en dat werkt uitstekend. Veeg naar links voor verwijderen, en naar rechts voor houden. In minuten zoef je door je bibliotheek heen met als resultaat alleen maar goeie foto's, en meer opslagruimte op je telefoon.

Download Gallery Doctor voor iOS (2,99 euro)