Laat je betoveren door interactieve korte films, bespaar benzine door beter te rijden, kom tot rust door het snoeien van digitale bomen en meer met de beste Android- en iOS-apps van deze week.

Spotlight Stories

Virtual reality biedt mooie mogelijkheden zoals video in 360 graden, maar zonder virtual reality-bril weet je niet goed wat je kan verwachten. Google maakte daarom Spotlight Stories, een app die korte films in 360 graden toont, zowel met als zonder virtual reality-bril zoals Google Cardboard.

Het slimme is dat de films ook zonder bril leuk zijn om te kijken. Neem Duet, een korte animatiefilm die door Disney-veteraan Glen Keane is gemaakt. Keane verzorgde de karakter-animatie voor films als Aladdin, De Kleine Zeemeermin en Belle en het Beest, en dat is terug te zien in Duet. In die fraaie handgetekende film die je een jongen en een meisje opgroeien, hun eigen weg gaan, en weer bij elkaar komen.

Bijzonder is dat het scherm van je telefoon of tablet daarbij echt aanvoelt als een venster naar hun wereld. Als de personages links en rechts het beeld uit lopen, zul je je telefoon moeten draaien om één van de twee de blijven volgen.

Hoewel het met een virtual reality-bril op net iets meeslepender voelt, is ook het draaien van je scherm al een bijzondere manier om een film te volgen. Spotlight Stories bevat nu vier korte films: drie verschillende animatiefilms en één 3d-live-action film van de hand van Justin Lin, bekend van de Fast & Furious-reeks.

Download Spotlight Stories voor Android of voor iOS (gratis)

Prune

Het zijn vaak de mobiele games die niet draaien om de hoogste score en het alsmaar kopen van nieuwe power-ups die de mooiste beleving geven. Zulke games zijn steeds zeldzamer, maar Prune is weer zo'n titel. De bijzondere en rustgevende game draait om het laten groeien van bloesembomen onder steeds moeilijker omstandigheden.

Elk level begint met een leeg stukje aarde in de schaduw, waar je met een opwaartse veeg een boompje uit laat groeien. Het boompje kruipt omhoog, krijgt aftakkingen en gaat steeds langzamer groeien. Het is aan jou om de takken die in de schaduw blijven te snoeien, zodat de takken die richting het licht groeien langer kunnen worden.

Pas als een tak ver genoeg het licht in groeit, en er genoeg bloemen aan komen, is een level gehaald. Dat wordt uiteraard steeds iets ingewikkelder. Waar de schaduw die op de bomen valt in de eerste levels wordt veroorzaakt door onschadelijke zwarte cirkels, zijn die cirkels in latere rood en giftig. Zo moet je je de bomen en hun uitschieters steeds nauwkeuriger snoeien. Die originele insteek samen met een fraai ingetogen uiterlijk en ondersteunende klanken maken Prune een parel van een mobiele game.

Download Prune voor iOS (3,99 euro)

Piloteer

Hoe zou het zijn om een jetpack te hebben? Piloteer speelt met die vraag door je een poppetje met een jetpack te laten besturen. Dat blijkt nog niet zo makkelijk, want een jetpack houdt zichzelf niet zomaar in balans. Recht omhoog vliegen is nog makkelijk maar sturen, draaien en landen is een heel ander verhaal.

Dat merk je in Piloteer snel genoeg. De bespring bestaat namelijk maar uit twee knoppen: die voor de linker en rechter raket van de jetpack. Druk ze samen in om recht omhoog te vliegen, druk er één in om een richting in de draaien. Vooral in het begin lig je meer op de grond dan dat je in de lucht hangt, maar juist daarom is Piloteer leuk om te spelen.

Alles ziet er namelijk handgetekend uit, maar het poppetje dat je bestuurt reageert wel realistisch op vallen en andere ongelukken. Als een lappen pop stuitert de jetpack-vliegenier door de levels, terwijl je opdrachten probeert te voltooien als het landen op een reuzenrad of het vliegen door brandende hoepels.

Download Piloteer voor Android of voor iOS (3,30 euro)

Flo

Hard rijden heeft bijna nooit zin, maar als het druk is in het verkeer en je haast hebt is het zelden je verstand waar je naar luistert. Toch kan je op een rit van een half uur met hard rijden in het beste geval een paar minuten winnen, terwijl je meer risico loopt, benzine verbruikt en je auto laat verslijten.

Flo is een app die dat inzicht spelenderwijs geeft, en je er ook naar beloont. De app werkt zonder extra losse gadgets, en meet je rijgedrag aan de hand van de sensoren in het toestel. Elke rit die je maakt wordt opgeslagen, en elke noemenswaardige gebeurtenis wordt op een kaart met je route aangestipt.

Rem je te hard, of neem je een bocht veel te hard, dan krijg je als het ware strafpunten. Soepel rijden wordt daarentegen beloond met een goede score, die wordt samengesteld op basis van je acceleratie, snelheid, remgedrag en bochtenwerk. Die score kan je delen met vrienden, of zelf aanhouden om je rijgedrag te verbeteren.

Download Flo voor Android of voor iOS (gratis)