Schiet de soepelste timelapse-video's, deel je leven eerlijker met je vrienden en meer met de beste Android- en iOS-apps van deze week.

Microsoft Hyperlapse

Instagram bracht vorig jaar de app Hyperlapse uit, een app waarmee je een zogenoemde timelapse maakt. Daarmee vat je een lange gebeurtenis, bijvoorbeeld een treinrit of zonsondergang, in een korte en vloeiende video samen. Helaas is die app enkel beschikbaar voor iOS, gelukkig heeft Microsoft een alternatief ontwikkeld die hetzelfde kan, en meer.

Waar Instagram Hyperlapse namelijk vooral geschikt is voor filmpen vanaf een vaste positie, kan de app van Microsoft veel meer diverse paden in beeld brengen. Waar de app van Instagram enkel beelden stabiliseert en vloeiend achter elkaar zet, maakt de app van Microsoft als het ware een 3d-voorstelling. Dat levert een bijzonder vloeiend resultaat op, zelfs wanneer je bijvoorbeeld uit het raam van een auto op een bochtige weg filmt.

Microsoft Hyperlapse mist in tegenstelling tot de versie van Instagram geen moment, waardoor het eindresultaat completer en vloeiender is. Bovendien is de kwaliteit wat hoger, omdat de versie van Instagram licht inzoomt op de beelden om ze stabiel te maken. Daar is bij de techniek van Microsoft geen sprake van, waardoor de beelden altijd scherp ogen. Hoe wild je ook filmt, Microsoft Hyperlapse maakt er een soepele timelapse van. Oh, en je kan de video ook gewoon delen op Instagram.

Download Microsoft Hyperlapse voor Android of voor Windows Phone (gratis)

Beme

Alwéér een sociaal netwerk? Zeker, al is Beme nadrukkelijk gemaakt om anders te zijn huidige sociale netwerken. De app komt van filmmaker en Youtuber Casey Neistat, en laat zich het best omschrijven als een eerlijker variant van Snapchat.

Volgens Neistat gebruiken mensen Snapchat en vergelijkbare sociale apps vooral om een fantasiebeeld van zichzelf met de wereld te delen. "Nu kiezen we speciaal foto's van onszelf uit en maken we onze ogen blauwer met filters waardoor we een onrealistische versie van onszelf maken", zegt Neistat. "We delen dan niet onze 'echte ik' maar een versie van onszelf."

Beme is volgens Neistat anders, omdat je niet via je scherm kan controleren en bijschaven wat je deelt. Dingen delen via Beme doe je namelijk door je telefoon met het scherm tegen je borst te leggen. Er worden alleen opnames gemaakt wanneer het scherm van je telefoon bedekt is, en die beelden worden onmiddellijk gedeeld, zonder dat je er aan kan sleutelen.

Volgens Neistat is dat een eerlijkere manier om dingen te delen. Het maakt het volgens de filmmaker bijvoorbeeld leuker om een concert te delen: je laat je vrienden weten dat je het leuk hebt, maar kijkt ondertussen wel met je eigen ogen niet via je scherm naar het optreden. Ook reacties op Beme werken eerlijker: een druk op het scherm van de video die je kijkt en de maker krijgt een selfie van precies dat moment te zien.

Beme is gratis, maar werkt vooralsnog wel via uitnodigingen: wie de app wil proberen moet via een vriend of bijvoorbeeld via Twitter een invite-code bemachtigen.

Download Beme voor iOS (gratis)

Minute Video

Lange internetvideo's kijken, wie heeft daar nou tijd voor? Minute Video is een app precies voor mensen die op die vraag 'ik niet' antwoorden. De app selecteert gebaseerd op jouw smaak elke dag tien video's die je gezien moet hebben. Maar in plaats van heel de video voor te schotelen, krijg je de leukste vijftien seconden te zien.

Op die manier mis je volgens de makers van Minute Video niks. Wil je toch je hele video bekijken dan dat met een druk op de knop onderin beeld. De app biedt uiteenlopende categorieën met video's over muziek, sport, film, games en meer. De app leert van je gedrag op een Tinder-achtige manier. Is een video leuk: veeg naar rechts. Is het niets: veeg naar links.

Download Minute Video voor Android (gratis)

Nono Islands

Nono Islands heeft de insteek van een endless runner zoals Temple Run. Het grote verschil is echter dat het personage niet zelf rent, maar stapje voor stapje door de levels beweegt. Elk stapje is een druk op het scherm, en elke bocht is een veeg. Dat werkt verrassend leuk, want zeker in het begin van de game heb je de neiging om snel op het scherm te drukken het einde van het level vlug te bereiken.

Zo zet je een snelle tijd neer, maar naarmate te game vordert worden levels ingewikkelder, met meer bochten en steeds meer gevaar op het pad. Ga je af, dan moet je weer helemaal van voorafgaan beginnen. In de gratis versie van Nono Islands wordt je daarbij helemaal terug naar het eerste level gestuurd, of moet je wachten totdat je laatste checkpoint weer beschikbaar is.

Wie wel direct verder wil moet betalen, in veel gratis games tegenwoordig de norm. Nono Islands gaat op zich leuk om met dat gegeven, en voegt als het ware een extra moeilijkheidsgraad doe voor degene die niet wil betalen. Daarmee is Nono Islands eigenlijk leuker en uitdagender wanneer het gratis wordt gespeeld.

Download Nono Islands voor iOS (gratis)