Een op de vijf Nederlandse smartphonegebruikers belt regelmatig via berichtenapps als Whatsapp, Skype en Facebook Messenger.

Dat blijkt uit onderzoek van Multiscope onder een representatieve groep van bijna 1.400 Nederlanders.

5 procent van de respondenten geeft aan vaak via zogeheten instant messaging-apps te bellen. Met Whatsapp of Skype kan via de internetverbinding gebeld worden. Dan worden er dus geen belminuten meer verbruikt. Nog eens 16 procent geeft aan de belfunctie af en toe te gebruiken.

In totaal heeft 52 procent wel eens gebeld via een berichtenapp. De helft geeft aan de komende jaren steeds vaker via de internetverbinding te gaan bellen en verwacht over drie jaar geen belminuten meer nodig te hebben.

48 procent van de mensen heeft dus nog nooit gebeld via een app als Facebook Messenger of Whatsapp. 14 procent geeft zelfs aan dat zij niet wisten dat dergelijke functies bestonden.

Whatsapp

Whatsapp, dat sinds enkele maanden een belfunctie aanbiedt, is de populairste berichtenapp om mee te bellen. 86 procent van de mensen die wel eens via zo'n app gebeld heeft, gebruikte onder meer Whatsapp. Skype bezet met 19 procent de tweede plek, gevolgd door Facetime.

Multiscope liet de respondenten ook schatten welk percentage van het totale aantal gebelde minuten via berichtenapps verliep. Gemiddeld kwam dit uit op 12 procent.