Om agressie op het spoor te registreren is er sinds kort een app. 

De vakbond voor rijdend personeel (VVMC) komt met de 'agressie-app' voor leden en niet-leden om schelden, spugen, schoppen en ander zwaar fysiek geweld te melden. De app registreert ook locatie en tijdstip van de agressie.

De app is te gebruiken voor iedereen die op of rond het spoor werkt bij Arriva, Connexxion, NS en Veolia. De VVMC slaat de informatie veilig op. Werkgevers krijgen de informatie niet in handen. De gegevens worden gebruikt om vast te stellen of het pakket veiligheidsmaatregelen effect heeft en de agressie afneemt.

"Nog steeds worden er in Nederland dagelijks twee tot drie conducteurs fysiek mishandeld. Dat is geen veilige situatie voor onze leden en evenmin voor de passagiers", zegt VVMC vakbondsleider Wim Eilert.

Zwartrijden

Zwartrijden is vaak de oorzaak van agressie tegen spoorpersoneel. De laatste tijd is er een flink aantal maatregelen genomen om het geweld te beteugelen.

Steeds meer stations hebben toegangspoortjes en er is meer cameratoezicht op stations. Ook politiek Den Haag reageert vaak geschokt op weer nieuw geweld tegen spoorpersoneel. Er is regelmatig overleg tussen de politiek, spoorbedrijven en bonden over de agressie.