Maak elke reis alsof je die dagelijks maakt, speel een prachtige Nederlandse platformgame en meer in de beste Android- en iOS-apps van deze week.

Citymapper

Deze ov-planner is in tal van grote steden wereldwijd al populair, en niet voor niets. Geen andere app brengt reizen via openbaar vervoer zo nauwkeurig en gebruiksvriendelijk in kaart. Citymapper voegde deze week de Randstad toe aan zijn locaties, en daarmee is de app ook in een deel van Nederland te gebruiken.

Citymapper weet zich te onderscheiden op een aantal vlakken. Ten eerste is het beginscherm van de app volledig gericht op het snel starten van een routebeschrijving. Veelgebruikte locaties zoals thuis, werk, school of adressen van vrienden kunnen worden opgeslagen. Een druk op zo'n locatie en alle mogelijke reisopties komen direct in beeld.

Daarbij zet Citymapper zelf de beste opties bovenaan, waarbij minuten live aflopen tot het moment waarop de bus, tram, trein of metro die je moet hebben vertrekt. Looproutes naar stations en haltes worden bijzonder goed aangegeven, overstappen is duidelijk en van elke stap kan je een push-bericht krijgen.

Dat maakt de app prettig bij bekende routes en ijzersterk wanneer je naar een nieuwe locatie reist. Zoeken naar het juiste perron is er niet meer bij, de hele reis is overzichtelijk in stappen opgedeeld. Tel daarbij op dat dat locaties en planningen makkelijk met vrienden te delen zijn, en grappige knipogen als een teleporterende koning Willem-Alexander en caloriemetingen in frikandellen speciaal en kommen erwtensoep, en Citymapper is ook voor Nederlanders een uitstekende keus. Althans, voor de Randstedeling.

Download Citymapper voor Android of voor iOS (gratis)

Heroki

Veel nieuwe mobiele games zijn simpele spelletjes voor korte momenten of heruitgaven van eerder verschenen titels voor spelcomputers. Heroki, een game van Rotterdamse studio Picomy, is speciaal voor iOS gemaakt maar oogt en speelt als een spelcomputergame.

De platformgame belooft zo'n tien uur aan spelplezier in zijn fraai vormgegeven, kleurrijke wereld. Titelkarakter Heroki is een vliegend figuurtje met een propeller op zijn hoofd, net als de andere bewoners. Spelers kijken van opzij tegen de levels aan, en kunnen Heroki daar op verschillende manieren doorheen leiden.

Standaard gebeurt dat door de duim of vinger over het scherm te trekken, waarop Heroki die beweging volgt. Andere besturing waaronder een klassiek pookje is ook mogelijk. Naast het verzamelen van muntjes kan de speler onder meer met dozen gooien en op wolken springen om verder te komen in levels.

Die levels zijn verdeeld in vier verschillende maar even kleurrijke werelden. De levels zijn van top tot teen prachtig ontworpen en bieden met met tal van vijanden genoeg uitdaging. Ook het verhaal van Heroki, dat zowel met getekende tussenfilmpjes als door tekstgesprekken met bewoners van de wereld, wordt op een leuke manier aan de speler verteld. Heroki speelt vlot, biedt meer dan genoeg variatie en smaakt daardoor telkens naar meer.

Download Heroki voor iOS (7,99 euro)

Freezbi

Sommige mensen vinden dat ze teveel notificaties op hun telefoon ontvangen, voor wie er juist meer wil is er Freezbi. De dienst maakt push-berichten mogelijk als er op sites iets gebeurt. Bijvoorbeeld wanneer er nieuws over een game op Steam bekend wordt, iemand een bieding op een Ebay-product doet of wanneer een vriend op streamingplatform Twitch een nieuwe video begint.

Het aantal sites waarvan een notificatie kan worden ontvangen groeit steeds. Om alles overzichtelijk te houden zet Freezbi alle ontvangen berichten in een tijdlijn. Dat maakt het makkelijk om te bekijken of je toch niks hebt gemist, iets dat met een reguliere notificatie nog weleens kan gebeuren.

Download Freezbi voor Android (gratis)