In een update van de Google Search-app zijn vermeldingen gevonden naar het offline kunnen geven van spraakopdrachten.

De smartphone waarop Google Search geïnstalleerd staat, zou daarvoor niet per se in verbinding met het internet hoeven te staan.

De vermeldingen werden ontdekt door Android Police in de code van versie 4.8 van de Google Search-app. Deze applicatie voegt stemherkenning toe aan Android.

In die code staat bijvoorbeeld een regel die begint met "Je kunt nog altijd (...) zeggen", refererend aan situaties waarin gebruikers geen toegang hebben tot internet.

Beperkte commando's

De offline stemcommando's beperken zich vanzelfsprekend tot vragen of opdrachten waar Google offline op kan reageren. Afgaand op de code ondersteunt de spraakassistent van Google aanvankelijk offline enkel het bellen van iemand uit de contactenlijst, sms'en, muziek afspelen of wifi in- en uitschakelen.

Bovendien is niet zeker of en wanneer de functionaliteit precies wordt uitgerold.  In versie 4.8 werkt deze momenteel nog niet, merkt Android Police op.

De nieuwe versie van de app bevat verder nog verwijzingen naar een toekomstige waarschuwing zodra gebruikers met een onveilig netwerk verbinden. Ook worden er waarschijnlijk stemcommando's toegevoegd voor het aanpassen van het volume en de schermhelderheid.