Plaats de push-berichten van je Android-toestel stijlvol en compact in de menubalk bovenin beeld, en waan je een echte rechercheur met de beste Android- en iOS-apps van deze week.

Ticklr

Android-toestellen tonen sinds Lollipop notificaties in de vorm van balkjes bovenin beeld. Handiger dan enkel een geluidje en een symboolje in de menubalk, maar soms ook ongewenst. Ticklr heeft een middenweg gevonden tussen hoe Android vroeger met notificaties omging, en hoe het sinds Lollipop gaat.

Tickr toont notificaties namelijk in de menubalk van te telefoon. Zo zie je wel wat er binnenkomt, maar blijft een apart balkje bovenin beeld achterwege. In plaats daarvan maken je klok, batterijstatus en dergelijke even plaats voor een bericht. Links staat steeds een klein maar duidelijk app-symbooltje. In de app geef je makkelijk aan welke apps je als Ticklr-notificatie wil zien, en welke in hun normale vorm. Door de kleur van de Ticklr-notificaties per app aan te passen maak je ze nog duidelijker.

Download Ticklr voor Android (gratis)

Her Story

Met gemak één van de meest bijzondere games van dit jaar is Her Story. Uniek in zijn opzet maar het best te omschrijven als een kruising tussen een mysterieuze puzzelgame en een simulator van een bureaurechercheur. In Her Story onderzoekt de speler namelijk een moord die ruim twintig jaar geleden plaatsvond.

Dat gebeurt enkel en alleen aan de hand van video-opnames van verhoorsessies. In die totaal zeven sessies vertelt de weduwe van het slachtoffer haar verhaal. De vrouw wordt gespeeld door actrice Viva Seifert, en ze is verdachte in de zaak. Veel meer weet je niet wanneer je aan het spel begint, en de verhoren zijn in fragmenten op geknipt.

Het is aan de speler om het hele verhaal boven tafel te krijgen. Daarvoor moet in een oud computersysteem van de politie aan de hand van trefwoorden worden gezocht, de interface van de game. In het begin is dat nog simpel, en komen fragmenten gelabeld met woorden als 'moord' en 'Simon' (de naam van het slachtoffer) resultaat op. Maar om verder te komen moet de speler in de beschikbare fragmenten zoeken naar clues. Door alsmaar meer en specifiekere trefwoorden in te tikken, komen steeds meer fragmenten tevoorschijn.

Her Story bestaat uit niet meer dan de interface van een oude politiecomputer en de gefilmde verhoren van een verdachte vrouw. Dat legt het initiatief totaal bij de speler, die zelf moet zoeken, luisteren, en nadenken om verder te komen. Her Story vertelt een meeslepend verhaal waarbij de nieuwsgierigheid van de speler een onmisbaar onderdeel is.

Download Her Story voor iOS (4,99 euro)

Into the Circle

Een rustgevende game met bediening die doet denken aan airhockey in slow-motion. Spelers moeten een kleine cirkel van de ene naar de andere grote cirkel schieten, of schuiven. Dat luistert nauw, want de hele kleine cirkel moet binnen de grote cirkel vallen. Schiet die te ver door dan moet het level over.

Daardoor doet Into the Circle ook denken aan een gestileerde vorm van curling. De game is fraai vormgegeven met licht dat van linksboven op de levels lijkt te vallen. Dat geeft de cirkels een lange schaduw en dankzij de strakke kleuren past de game mooi binnen het design van Android. De insteek van Into the Circle blijft simpel, maar door de kleine cirkel zo dicht mogelijk bij het midden van de grote exemplaren te krijgen, blijft het spel steeds interessant.

Download Into the Circle voor Android (gratis)

Polarr

Uitstekende online fotobewerker Polarr kwam deze week met een app voor iOS. Daar treft de app een behoorlijk verzadigde markt in apps voor fotobewerking aan, toch weet Polarr wat nieuws te bieden. Zo probeert de app zoveel mogelijk opties en controle overzichtelijk in één scherm te krijgen. Daarom is Polarr enkel in liggende vorm te gebruiken, zowel op de iPhone als de iPad.

De foto staat bij Polar in het midden, omlijst door knoppen en informatie. Toch wordt dat nooit teveel, en is de app na een korte eerste uitleg eigenlijk direct logisch in gebruik. Zo staat bovenin beeld informatie over de huidige foto, en kan onderin de fotorol worden opgeroepen. Links staan fotofilters, een balk die uitgeschakeld kan worden, en waarbinnen tussen filters van Polarr en zelfgemaakte filters gewisseld kan worden.

Rechts staat een verticale rij vlakjes met foto-eigenschappen als kleur, licht, details. Een horizontale veeg over zo'n vakje voegt bijvoorbeeld kleur toe of neemt juist weg. Met het oog-symbooltje rechtsboven op de foto wisselt de gebruiker makkelijk tussen het huidige resultaat en de originele foto. Met een knop linksboven kan het eindresultaat makkelijk gedeeld worden. Polarr heeft maar één scherm met veel opties, en voelt daardoor aan als een fotobewerker van desktop-klasse. Extra bewerkingsopties zijn in de app te koop.

Download Polarr voor iOS (gratis)