Vanaf dinsdag is het voor iedereen mogelijk om IBM's supercomputer Watson in te zetten voor het creëren van nieuwe recepten.

In samenwerking met kooktijdschrift Bon Appétit lanceert het technologiebedrijf de Chef Watson-app op een speciale website.

Watson is een zelflerend systeem dat eerder al de Amerikaanse spelprogramma Jeopardy wist te winnen. Ook wordt het systeem gebruikt om dokters bij te staan bij het maken van diagnoses, door grote hoeveelheden data te analyseren.

Voor de Chef Watson-app 'leerde' het systeem 10.000 recepten uit het archief van Bon Appétit kennen. Vervolgens werden ingrediëntencombinaties en menselijke smaakvoorkeuren geanalyseerd.

Inzichten

In de app kunnen gebruikers Watson opdrachten geven, bijvoorbeeld om een spaghettigerecht met citroen en knoflook in Griekse stijl te bedenken. De enorme database van Watson moet zorgen voor onverwachte inzichten.

"De kracht van Watson is het vinden van patronen en verbindingen die zijn verborgen in de data, en die mensen een startpunt geven om ideeën te verkennen die eerder niet zijn overwogen", aldus directeur Steve Abrams van het Watson-team.

De app was het afgelopen jaar al beschikbaar voor een aantal bètatesters. Vorig jaar proefde NU.nl al eens een barbecuesaus die werd 'ontworpen' door Watson.