Speel Fallout op je telefoon, gebruik je eigen muziek als cloudstreamingdienst en wissel makkelijk bestanden tussen verschillende soorten telefoons uit met de beste apps van de week.

Bittorrent Shoot & Pushbullet Portal

Zowel Pushbullet als Bittorrent kwamen deze week met apps die het aan de hand van een qr-code doodsimpel maken bestanden tussen apparaten uit te wisselen. Het grote verschil? Bittorrent maakt makkelijk en direct delen tussen Android, iOS en Windows Phone mogelijk, Pushbullet tussen Android en desktop-computers.

In het geval van Bittorrent gaat dat zo: beide gebruikers, ongeacht besturingssysteem, openen de app op hun smartphone. Vervolgens kiest de één dat 'ie wil zenden, en de ander ontvangen. De zender kiest de bestanden die hij wil versturen, en vervolgens verschijnt er een qr-code op het scherm. De ontvangers scannen die code met de camera van hun telefoon en hoppa: de bestandsoverdracht begint. Omdat het Bittorrent-protocol wordt gebruikt, worden bestanden zonder tussenkomst van een server verzonden.

Video: Introductie Bittorrent Shoot

Pushbullet Portal werkt op een heel vergelijkbare manier, maar dan voor bestanden vanaf een pc of Mac naar een Android-telefoon. In de browser op de pc moet de gebruiker naar portal.pushbullet.com, waar een qr-code prominent in beeld staat. Die moet met de Android-app worden gescand, waarna de browser en de app met elkaar in verbinding staan. Sleep foto's, video's en andere bestanden in het venster en ze worden overgezet. De Android-app zorgt dat de bestanden in de juiste mappen komen te staan.

Download Portal voor Android (gratis)

Download Bittorrent Shoot voor Android of voor iOS of voor Windows Phone (gratis)

Fallout Shelter

Deze week vond gamesbeurs E3 plaats, waar tal van grote games voor spelcomputers en pc's zijn aangekondigd. Eén van die titels was Fallout 4, een post-apocalyptische game waarin de speler in de VS na een allesverwoestende nucleaire aanval rondloopt. De speler heeft die aanval overleefd omdat hij of zij in een speciale nucleaire kluis woonde.

Fallout Shelter is een mobiele game die alvast vooruit loopt op het verschijnen van Fallout 4 later dit jaar. In Fallout Shelter is het je taak van die nucleair bestendige kluizen te bouwen, ondergronds en steeds groter. Constant kloppen namelijk mensen aan die graag in je kluis willen wonen.

Video: Trailer Fallout Shelter

Leuk is dat de game in jaren '50-stijl is vormgegeven. Fallout speelt zich namelijk af in een alternatieve Verenigde Staten, waar de techniek wel is gevorderd, maar de stijl en het politieke klimaat van de jaren '50 zijn gebleven. Door die voortdurende Koude Oorlog is er de angst voor aanvallen, en speelt de overheid daar met vrolijk getekende cartoons geruststellend op in.

In Fallout Shelter hebben alle mensen dan ook een jaren '50 tekenfilm-uiterlijk. In de game is het aan de speler om de kluis op de juiste manier te laten groeien, met de juiste soorten nieuwe kamers. Ook moeten nieuwe mensen aan de juiste kamers worden toegewezen voor een goed werkende kluis. Of stop juist teveel mensen in één kamer bij wijze van experiment. Elke kamer kan namelijk in individueel gevolgd worden, waarbij je de bewoners kan zien overleggen.

Download Fallout Shelter voor iOS (gratis)

(Android-versie onderweg)

Cloudplayer

De makers van uitstekende muziek-app Doubletwist hebben deze week nieuwe app Cloudplayer uitgebracht. De app is vooral gericht op gebruikers met een grote digitale muziekcollectie, te groot om in zijn geheel op een smartphone te zetten. In plaats daarvan kan Cloudplayer naadloos muziekbestanden afspelen die staan opgeslagen op clouddiensten Google Drive, Microsoft Onedrive en Dropbox.

Dat kan één van die diensten zijn, maar Cloudplayer kan ook met alledrie tegelijk overweg. Muziek kan gestreamd worden, maar kan ook voor offline luisteren worden opgeslagen. De interface van Cloudplayer past goed bij het strakke Material Design en biedt precies wat je van een dergelijke muziek-app mag verwachten. Playlists, een equalizer en ondersteuning voor zowel Chromecast als Airplay. Dat laatste werd ook al door Doubletwist ondersteund en is een fijne toevoeging, omdat er veel meer speakers zijn die Apple's Airplay ondersteunen dan het jongere Google Cast. NU hoeft je als gebruiker niet te kiezen.

Prettig is daarnaast dat Cloudplayer met veel formaten overweg kan. Wie albums in de hoge muziekcodering FLAC heeft, kan die zonder problemen streamen of opslaan in de app. De ontwikkelaar zegt Cloudplayer vooral gemaakt te hebben omdat de muziek-apps van Google en Microsoft te veel beperkingen hebben. Het is namelijk ook mogelijk om met Google Music of de apps van Google Drive of Xbox Music eigen bestanden te streamen. Maar daarbij zijn er limieten als het aantal apparaten dat je kan gebruiken, en het aantal keren dat je muziek kan downloaden. Cloudplayer is vrij van zulke beperkingen. Wel is een in-app aankoop van 5,35 euro nodig om alle functies te kunnen gebruiken.

Download Cloudplayer voor Android (gratis)