Zes informaticastudenten van de Hogeschool Utrecht  hebben een app ontwikkeld waarmee autisten gemakkelijker en op structurele wijze een afspraak met vrienden kunnen maken.

De studenten hebben de Project B Challenge gewonnen, een wedstrijd waarin studenten een manier moeten bedenken om mensen met een beperking te helpen en ondersteunen.

Het Utrechtse studententeam, dat teams van de Hogeschool Avans, Fontys en Winsesheim versloeg, hebben de app Kornuit ontwikkeld waarmee autisten eenvoudiger afspraken met vrienden kunnen maken. 

Het algoritme van Kornuit, dat door de studenten is geschreven, werkt met informatie uit sociale media. De gebruiker kan zijn of haar socialemediaprofielen aan Kornuit koppelen, waarna de app op basis van interesses potentiële afspraken met vrienden toont.

Actiefilms

Zo kan Kornuit voorstellen om met een specifieke vriend naar een actiefilm te gaan, omdat beiden op hun socialemediaprofielen hebben aangegeven van actiefilms te houden. Dat kan bijvoorbeeld door een film als Die Hard leuk te vinden.

Via de app kan vervolgens een afspraak worden gemaakt, die eventueel automatisch aan Google Agenda wordt toegevoegd.

“Kornuit moet een maatje zijn voor jonge autisten. Als de uitrol van deze autisten-app goed verloopt, willen we de app ook in het buitenland lanceren,” laat teamleider Cindy Jong van het winnende studententeam weten aan Tweakers.