De onlangs verschenen Facebook foto-app Moments zal niet in Europa verschijnen, omdat de app gebruikmaakt van gezichtsherkenning. Die functie is in Europa wegens privacyzorgen uitgeschakeld.

Dat zegt Europees Facebook-hoofd beleid Richard Allan tegen The Wall Street Journal.

Volgens Allan zou Facebook zijn gebruikers van Europese regelgevers de optie moeten geven gezichtsherkenning zelf in te schakelen. Een zogenoemd opt-in-mechanisme zit momenteel niet in de gezichtsherkenning van Facebook, en ook niet in nieuwe foto-app Moments.

Facebook houdt Moments daarom vooralsnog uit Europese appwinkels. Een planning voor het ontwikkelen van een opt-in-mechanisme heeft Facebook niet.

Moments

Facebook Moments is een app die het voor meerdere gebruikers makkelijk moet maken foto's rond dezelfde gebeurtenis of hetzelfde moment te delen. Aan de hand van de gezichten die op de foto's staan en het moment waarop ze genomen zijn, weet de app welke foto's bij elkaar horen.

Foto's in Moments worden alleen geheel met vrienden die op de foto's staan, en enkel in een privé-album. De foto's zijn niet door andere Facebook-vrienden te zien. De technologie die Facebook voor het herkennen van vrienden gebruikt, werkt echter alleen als die ook van foto's op Facebook heeft geleerd. Dat onderdeel ontbreekt in Europa.