Disconnect, maker van een gelijknamige app die de privacy van gebruikers wil beschermen door te voorkomen dat andere apps hun activiteit bijhouden, heeft een klacht tegen Google ingediend bij de Europese Commissie.

Vorig jaar werd een app van Disconnect door Google verbannen uit Google Play, omdat deze het tonen van advertenties in andere apps belemmert.

Volgens Disconnect heeft Google echter zijn dominante marktpositie misbruikt en wordt de app van het bedrijf geblokkeerd omdat Google zijn eigen diensten wil voortrekken. 

Google verzamelt informatie over zijn gebruikers om advertenties aan te passen aan de voorkeuren van zijn gebruikers. De Android-maker ontkent echter zijn marktpositie te misbruiken. 

Beleid

Het bedrijf hanteert in zijn appwinkel een beleid dat het verboden maakt om de functionaliteit van andere apps te veranderen, of te voorkomen dat andere app-makers geld verdienen.

Omdat Disconnect invloed heeft op advertentiesystemen die worden gebruikt door andere apps, is de app vorig jaar verwijderd uit Google Play, stelt het bedrijf in een verklaring aan de Wall Street Journal.

Blackphone

Disconnect is nu alleen nog te downloaden via de site van de app-maker. Ook wordt de app standaard meegeleverd op de Blackphone, een telefoon met een aangepaste versie van Android die verschillende privacybeschermende functies toevoegt.

Het is onduidelijk hoeveel downloads Disconnect denkt te zijn misgelopen door het verbod van Google. Het bedrijf wil geen cijfers openbaar maken over zijn gebruikersaantallen.

Google ligt in Europa onder vuur om vermeend machtsmisbruik. Onder de nieuwe eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) is Google al officieel aangeklaagd voor machtsmisbruik met zijn zoekmachine. Ook is een voorbereidend onderzoek naar machtsmisbruik met Android gestart. De klacht van Disconnect zou door de Europese Commissie in dat onderzoek kunnen worden inbegrepen, apart worden behandeld, of afgewezen.