Sla onbeperkte aantallen foto's gratis online op, leer weer van je mail te houden en waan je weer in de jaren '80 met deze beste apps van de week.

Google Foto's

Tijdens Google I/O presenteerde Google deze week zijn Foto's-app. Een sterk verbeterde versie van het foto-gedeelte van sociaal netwerk Google+, dat op sterven na dood lijkt. Foto's is echter springlevend, en juist het loskoppelen van Google+ is één van de twee nieuwe uithangborden van deze app. Door nadrukkelijk het sociale netwerk te verwijderen wil Google benadrukken dat Foto's de opslagplaats voor al je foto's is, met nergens de twijfel dat ze zomaar op een sociaal netwerk terecht komen.

Het tweede uithangbord: onbeperkte opslagruimte. Als Google zegt dat het de opslagplaats voor al je foto's wil zijn bedoelt het bedrijf ook echt ál je foto's. Foto's worden tot een kwaliteit van 16 megapixel opgeslagen en anders verkleind tot dat formaat, video's zijn maximaal 1080p.

Maar hoe hou je foto's overzichtelijk als je misschien wel alle foto's die je ooit hebt gemaakt in één bak gooit? Met uitstekende beeldherkenning en een zoekfunctie. Topman streams, photos, and sharing bij Google noemt de nieuwe app 'Gmail voor foto's' en daar komt het inderdaad op neer. Zoek je een foto van je kat, tik je kat in de zoekbalk. Het strand, de bossen, het terras, een concert, je vrienden en familie: in de zoekbalk en je ziet ze onmiddellijk.

Daarnaast groepeert Google automatisch foto's in al die categorieën en meer. Dat is niet alleen handig maar ook erg leuk: zo zie je foto's over dezelfde onderwerpen bij elkaar en krijg je een ander inzicht in je eigen foto's. Bovendien is het fijn als praktische zaken zoals foto's van bonnetjes niet tussen je mooie foto's komen te staan. Met zulke uitstekende functies en ook nog eens oneindige opslag zet Google Foto's in één klap alle concurrentie praktisch buitenspel.

Download Google Foto's voor Android of voor iOS (gratis)

Spark Mail

Het lezen, beantwoorden, ordenen en vooral bijbenen van e-mail is voor veel mensen een blijvende last. Veel populaire apps, zoals Mailbox, Google Inbox, Cloudmagic en Outlook, proberen dat probleem al op te lossen. De nieuwste poging is van ontwikkelaar Readdle, bekend van apps als Documents, PDF Office en Scanner Pro. Mail-app Spark pakt delen van Inbox, van Mailbox en van Outlook, maar is toch onderscheidend en vooral handig genoeg om zeker uit te proberen.

Spark onderscheidt zich kort samengevat op twee manieren: slimme automatische sortering en flinke aanpasbaarheid. Dat sorteren lijkt nog het meest waarop Google in zowel Gmail als Inbox het kaf van het koren scheidt. Spark begrijpt welke mailtjes het belangrijkst voor je zijn, op basis van met wie je vaak communiceert. Die berichten komen in de Smart Mailbox van de app bovenaan te staan, op een soort card zoals Google die ook gebruikt. Notificatie-berichten, nieuwsbrieven en berichten die je als belangrijk hebt gemarkeerd krijgen allemaal een eigen plekje.

De aanpasbaarheid zit 'm in de manier waarop je het zijmenu, de knoppen bovenin beeld en de gevolgen van veeg-acties over berichten naar eigen smaak kan inrichten. Wil je vegen om te archiveren, te verwijderen, als ongelezen markeren of uitstellen naar later? Je kan het instellen. Zet in het zijmenu ook knoppen neer speciaal voor berichten met bijlage, of maak een slimme map met alleen maar berichten van specifieke collega's.

Spark is ondanks zijn veelzijdigheid toch nergens echt ingewikkeld of intimiderend. Bovendien is de prettige app gratis, dankzij geplande updates met betaalde onderdelen, die nog meer aanpasbaarheid toevoegen. Daarnaast belooft de ontwikkelaar je e-mail nooit te lezen of via zijn eigen servers te leiden, zoals bijvoorbeeld Microsoft met Outlook. Alle mail komt met Spark gewoon op je eigen toestel. Een prettig idee, zeker wanneer het zo'n uitstekende app betreft.

Download Spark Mail voor iPhone (gratis)

Bekijk ook Google Inbox, sinds deze week voor iedereen zonder uitnodiging te gebruiken. Gratis voor Android en voor iOS

Kung Fury: Street Rage

Deze week verscheen korte film Kung Fury online. De film is een viering van de overdreven actiefilm uit de jaren '80, via Kickstarter tot stand gekomen met ruim 630.000 dollar aan crowdfunding-geld. De film heeft alles: oosterse vechtkunst, robots, lasers, tijdreizen, heel veel ontploffingen, synthesizermuziek, helikoptershots van Miami en een volkomen achterlijke verhaallijn. Je waant je direct weer in de jaren '80, en daar hoort natuurlijk ook een game bij.

Ook die game is volledig in stijl, en oogt alsof je naar de wazige beeldbuis van een ouderwetse arcade-machine kijkt. De opdracht: vechten en nog eens vechten. Je kijkt van de zijkant tegen de pixelige kung-fu-held aan en vijanden komen van links en rechts. Het is aan jou om een combinatie van ninja's en nazi's met rake klappen uit te schakelen.

De besturing is daarbij simpel: druk links op het scherm om die kant op te schoppen en slaan, en druk rechts om dat naar rechts te doen. Ga je drie keer af, begin je opnieuw. Maar schakel je snel de ene na de andere vijand uit verdien je meer punten. Een op en top stijlvolle vertolking van de ouderwetse arcade-game, en net zo overdreven leuk als de korte film waar 'ie op gebaseerd is.

Download Kung Fury: Street Rage voor Android of voor iOS (gratis)