De Uber-app gaat de locatie van gebruikers op de achtergrond bijhouden, ook als de gebruiker de dienst niet gebruikt.

Dat meldt Uber vrijdag. De verandering wordt aangekondigd in een update van zijn privacyvoorwaarden, die vanaf 15 juli voor alle gebruikers gelden.

In de nieuwe privacyvoorwaarden staat dat de Uber-app op de achtergrond de locatie van de gebruiker mag bijhouden, ook wanneer de dienst niet actief is. Dit betekent dat Uber de actuele locatie van de gebruiker via gps volgt. 

Volgens Uber is het volgen van de gebruiker nodig om de dienst beter te maken. 

Contacten

Ook vraagt de Uber-app vanaf 15 juli toegang tot de contacten van de gebruiker. De dienst wil "speciale aanbiedingen" naar de contactpersonen verzenden.

Zowel het delen van de locatie als contactpersonen met Uber is optioneel en uit te schakelen.

Privacy

Uber is al vaker negatief in het nieuws gekomen vanwege privacygerelateerde zaken. Zo dreigde een Uber-topman een kritische journaliste aan te pakken door persoonlijke gegevens te verspreiden.

Daarnaast publiceerde Uber een blogpost waarin het gegevens bekendmaakte over Uber-gebruikers die de dienst inschakelden om van een one night stand weer thuis te komen. Uber noemde het de 'ride of glory', een alternatief voor de zogeheten 'walk of shame'.

Ook meldde Uber in de inmiddels verwijderde blogpost dat er op Valentijnsdag veel minder ritten voorkwamen die een one night stand impliceerden.