Sms met een astronaut, ga op avontuur met een skelet, trap rotzooi met zombie-geit en wordt lachend wakker met de beste Android- en iOS-apps van de week.

Grim Fandango Remastered

Een van de meest tekenende games van de jaren '90 was point-and-click-game Grim Fandango. Gemaakt door studio Lucasarts onder leiding van game-ontwikkelaar Tim Schafer. Die naast Grim Fandango bekend van klassiekers als The Secret of Monkey Island en Psychonauts maar ook recente topper Broken Age.

Grim Fandango wordt echter nog steeds gezien als het magnum opus van Schafer, omdat de game alles bevat waar Schafer om bekend staat. Te beginnen met een bizar verhaal en dito setting. In Grim Fandango speel je namelijk een reisagent in de onderwereld.

Levend skelet Manny Calavera is in principe de Dood, maar niet zoals je hem kent. Hij is er één van velen, en voor Manny is zijn functie gewoon een baan naast de andere beslommeringen in zijn leven in de onderwereld. Gebaseerd op Mexicaanse traditie Día de los Muertos is de game fraai vormgeven aan de hand van de herkenbare, feestelijke schedels.

Manny stuit in de game echter op een complot, en het is aan de speler om dat in vier sfeervolle levels te ontrafelen. Dat doe je op de klassieke manier door allerlei objecten en hints te verzamelen, en daarmee steeds een stapje verder te komen. Hints krijg je niet, wat de game misschien wat pittiger maakt dan nieuwe titels. Wel zijn zowel de audio als de graphics van de game behoorlijk opgepoetst waardoor Grim Fandango nog makkelijk kan meekomen.

Download Grim Fandango Remastered voor Android of voor iOS (9,99 euro)

Ook de moeite waard: Broken Age, van dezelfde makers en onlangs aangevuld met een tweede hoofdstuk. Download voor Android of voor iOS (9,99 euro)

Snap Me Up

Eerder dit jaar bespraken we wekker-app Alarmrun, een best wel asociale wekker-app voor Android. Die wekker bestraft je bij snoozen met een sms aan een willekeurige vriend of collega, zodat je 's ochtends op tijd je bed uit komt. Snap Me Up wil je ook niet laten liggen, maar pakt het net wat vriendelijker aan.

Deze wekker-app voor Android houdt pas op met rinkelen als je een vrolijke selfie van jezelf maakt. Daarvoor moet je natuurlijk eerst het licht aandoen of het gordijn open maken, waardoor je helemaal wakker bent tegen de tijd dat het gelukt is. Precies de bedoeling volgens de ontwikkelaar, die ook een functie heeft ingebouwd die de ochtend-selfies elke dag kan opslaan. Zo zie je precies hoe je er elke dag uitzien als je wakker wordt, mocht je dat willen. iOS-gebruikers kunnen overigens terecht bij het vergelijkbare Rise & Shine.

Download Snap Me Up voor Android (gratis)

Goatz

De meest achterlijke en onverklaarbare game 2014 was zonder twijfel Goat Simulator. Dat is zoals de naam al aangeeft een geitensimulator, waarin je inderdaad een geit speelt. En de game is ook nog eens vergeven van bugs, waardoor het spel compleet onberekenbaar en krankzinnig is. Goatz is een uitbreiding op het origineel, waarin de geit die je bestuurt is veranderd in een zombie. Waarom ook niet?

Het doel van de game blijft eigenlijk hetzelfde: rotzooi trappen. In Goatz draait dat vooral om het achterna zitten van mensen en ze bijten zodat het zombies worden. Ook kan je overal wapens van maken en weet je dankzij de bewust onopgeloste bugs nooit precies wat je kan verwachten. Resultaat is half parodie op zombie-games, half unieke en vreemd aantrekkelijke explosie van hilariteit.

Download Goatz voor Android of voor iOS (4,99 euro)

Lifeline

Aangezien de Apple Watch in Nederland nog niet te koop is heeft het geen zin om games voor dat horloge te bespreken, toch? Toch wel, want Lifeline is een game die is ontworpen voor zowel de iPhone als de Apple Watch. Spelen doe je namelijk op een ingenieuze manier: door te reageren op push-berichten.

Die krijg je in Lifeline niet zomaar van iemand, maar van een neergestorte astronaut. Lifeline heeft geen graphics, maar is eerder een interactief verhaal. De astronaut stuurt levensechte berichten naar je toe, en het is aan jou om daar om te reageren. Steeds krijg je keuze uit meerdere antwoorden, die je geeft door op een knop te drukken.

Dat werkt in de app, op de Apple Watch maar misschien wel het leukste: vanaf het vergrendelscherm van de iPhone. Berichten komen binnen en door ze naar links te vegen kan je zonder de app te openen reageren. Het helpt daarbij dat het gesprek met de astronaut zogenaamd live verloopt, en je soms dus even zit te wachten terwijl de astronaut doet wat jij hebt geadviseerd. Lifeline is zonder graphics meeslepender dan menig game met.

Download Lifeline voor iOS (2,99 euro)