Apple gaat samenwerken met onderzoekers om apps te ontwikkelen voor DNA-onderzoek. De resultaten worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek en analyse.

Dat beweren bronnen van Technology Review, het tijdschrift van MIT. De apps zullen gebruikt worden voor Apples eigen Researchkit, een medisch platform dat ziekenhuizen en onderzoekers via iPhones helpt met medische studies. Eerder werd voor Researchkit een app tegen de ziekte van Parkison gelanceerd.

Gebruikers van iPhones kunnen via dergelijke apps medische metingen doen en die gegevens delen met onderzoekers of artsen.

Er zullen volgens de anonieme bronnen nu ook twee studies gewijd worden aan de DNA-analyses. De data wordt opgeslagen in de cloud van de onderzoekers, terwijl sommige bevindingen gedeeld worden met de deelnemers. Volgens een bron hoopt Apple echter dat deelnemers toestaan de bevindingen verder te delen voor specifieker onderzoek.

Deelnemers zullen naast DNA-materiaal dat via de sensoren van iPhones verzonden wordt, ook bijvoorbeeld speeksel op moeten sturen. Welke sensoren voor het versturen van DNA worden gebruikt, is niet bekend. De laboratoria richten zich vervolgens op het opsporen van ziektes die verbonden zijn aan bepaalde genen.

De bronnen van Technology Review zijn niet eenduidig over de onthulling. Eén van de bronnen stelt dat de apps voor de beurs WWDC op 8 juni af moeten zijn, een andere beweert echter dat de apps mogelijk nog geannuleerd worden.