Microsoft krijgt voorlopig geen merkbescherming op Europees niveau voor zijn merk Skype.

Dat oordeelt het Gerecht van de Europese Unie.

Microsoft is al jaren verwikkeld in een strijd met het Britse bedrijf Sky over het gebruik van de naam Skype binnen Europa.

Die zou volgens Sky voor verwarring kunnen zorgen. Het bedrijf klaagde Microsoft niet aan vanwege merkinbreuk, maar wil wel voorkomen dat Skype als Europees merk wordt vastgelegd.

Microsoft is op zijn beurt van mening dat de merknaam Skype niet alleen wezenlijk anders is dan die van Sky, maar op zichzelf ook zo herkenbaar is geworden dat er van verwarring geen sprake kan zijn.

Bezwaar

Het Amerikaanse bedrijf vocht daarom de beslissing van het Europese merkenbureau aan om Skype geen merkbescherming op Europees niveau toe te kennen. Die uitspraak dateert van begin 2013.

Het Gerecht van de Europese Unie oordeelt nu dat er wel degelijk verwarringsgevaar kan bestaan tussen de merken Sky en Skype en dat laatstgenoemde daarom niet ingeschreven mag worden als Europees merk.

Volgens de uitspraak is niet alleen de uitspraak van de twee woorden bijna gelijk, ook het logo van Skype - de naam is omrand als een wolkje- maakt alles verwarrend. Mensen zouden er een hemel en lucht in kunnen zien en dat lijkt dan te veel op de naam van het televisiekanaal (Sky is Engels voor hemel).

In beroep

Microsoft kan nog wel tegen de uitspraak in beroep gaan. De zaak zal dan voor het Europees Hof van Justitie komen. Ook kan het bedrijf op landelijk niveau wel op merkbescherming rekenen als het in het desbetreffende land de merknaam heeft geregistreerd.

Sky maakte echter al in augustus 2006 bezwaar tegen de registratie van de merknaam Skype bij het Europees merkbureau. Sindsdien is het bedrijf steeds in het gelijk gesteld, waarop Microsoft weer bezwaar aantekende.