Samsung heeft een app ontwikkeld om het geheugen van alzheimerpatiënten te stimuleren en zo de ontwikkeling van de ziekte af te remmen.

Dat laat het bedrijf weten in een persbericht.

De app Backup Memory is gemaakt door medewerkers van Samsung Electronics in Tunesië en door de Tunesische Alzheimer Stichting.

"Alzheimer mag dan ongeneselijk zijn, recente onderzoeken tonen aan dat mentale stimulatie zoals regelmatige herinneringen aan recente gebeurtenissen in potentie de ontwikkeling van de ziekte kunnen afremmen", legt Azer Jaafoura, medewerker van Samsung en initiatiefnemer van het project, uit.

Backup Memory

Backup Memory helpt patiënten zich bewust te worden van hun omgeving door familieleden en bekenden in de buurt te identificeren en extra informatie zoals foto’s, video’s en gebeurtenissen weer te geven.

De app werkt via bluetooth en de familieleden en bekenden van de patiënt moeten de app ook geïnstalleerd hebben. Zo weet de app wie zich in de kamer bevindt en kunnen gegevens en foto’s automatisch worden uitgewisseld.

Voorheen moesten soortgelijke apps altijd handmatig gevuld worden met informatie en foto’s. Bij Backup Memory moeten bekenden zich wel op maximaal tien meter afstand bevinden.

Getest

De applicatie is tijdens de ontwikkeling al getest door de Tunesische Alzheimer Stichting. "We hebben Backup Memory bij een paar patiënten uitgeprobeerd en hebben goede resultaten gezien", aldus een arts van de stichting.

Backup Memory is voorlopig alleen verkrijgbaar in het Engels en Frans en is alleen beschikbaar voor Android-toestellen.