Whatsapp heeft zijn populaire chatapp voor Android een update gegeven. De applicatie voldoet nu aan het zogeheten Material Design uit Android Lollipop, de nieuwste variant het mobiele besturingssysteem.

De update van de app wordt stapsgewijs uitgerold en is mogelijk nog niet voor iedereen beschikbaar. De nieuwste versie kan ook handmatig via de website van Whatsapp worden gedownload.

Het nieuwe ontwerp heeft groene balken bovenaan het scherm en een wat strakkere en rustigere vormgeving. Ook de icoontjes voor een nieuwe chat en opties zijn gewijzigd.

Op gespreksniveau is de onderste balk waarin getypt kan worden gewijzigd. De volgorde van icoontjes is gelijk, maar de gesprekbalk staat nu los van de achtergrond als een soort pop-up. Het spraakicoontje is bovendien losgekoppeld van de balk.

Material Design werd door Google geïntroduceerd bij het uitkomen van Android 5.0 Lollipop. Whatsapp neemt niet alle ontwerpvoorstellen over. Zo gebruiken Google-apps tegenwoordig een grote ronde knop onderin de app om bijvoorbeeld een nieuwe mail of afspraak te maken.

Whatsapp gebruikt die grote ronde knop niet, maar blijft de knop in de balk bovenin gebruiken.

Whatsapp oud (gesprekken en contacten):

Whatsapp nieuw (gesprekken en contacten):

Whatsapp oud (bellen en gesprek):

Whatsapp nieuw (bellen en gesprek):