Apple heeft in aanloop naar de verwachte introductie van een eigen streamingmuziekdienst een nieuwe muziekapp geïntroduceerd in een eerste testversie van iOS 8.4.

De testvariant van de nieuwe versie van het mobiele besturingssysteem iOS is maandagnacht (Nederlandse tijd) uitgerold naar gebruikers die in het testprogramma zitten.

De grootste verandering is de nieuwe muziekapp met een nieuw ontwerp en diverse nieuwe functionaliteiten. In de nieuwe app wordt vooral meer gebruikgemaakt van beeld en kleine elementen met kleur. Daarnaast blijft het ontwerp over het algemeen wit en strak.

Recent

Het is nu mogelijk afspeellijsten te personaliseren met eigen beelden en omschrijvingen en de app geeft gemakkelijker toegang tot albums en afspeellijsten die recent zijn toegevoegd. Ook in de iTunes Radio-omgeving, de radiodienst die niet in Nederland beschikbaar is, heeft recent afgespeelde muziek een belangrijkere plek.

De afspeelomgeving in de app zelf en de nieuwe Mini Player, dat altijd het huidige nummer toont in verschillende schermen, hebben een make over gekregen.

Screenshots afkomstig van 9to5mac

Zoeken

Het is via 'Up Next' mogelijk om snel te zien welk liedje er na het huidige nummer zal worden afgespeeld. Dat nummer kan bovendien direct worden gewijzigd.

Tot slot heeft Apple het in de nieuwe muziekapp mogelijk gemaakt vanaf elk scherm te zoeken. In de gehele app is het vergrootglas te zien dat toegang geeft tot de zoekfunctie.

Muziekdienst

Wanneer iOS 8.4 voor iedereen beschikbaar komt, is niet bekend. iOS 8.3 werd vorige week pas uitgerold. De nieuwe muziekapp is waarschijnlijk een opmars naar een eigen streamingmuziekdienst van Apple.

Deze dienst, die moet concurreren met Spotify, wordt naar verwachting in juni aangekondigd tijdens ontwikkelaarsconferentie WWDC.

Apple nam vorig jaar Beats Audio over dat een eigen streamingdienst heeft. Sindsdien is het in onderhandeling met platenmaatschappijen over een nieuwe eigen dienst. Zo wordt nog gesproken over de prijs en over het exclusief aanbieden van muziek.