Kom er achter of je moet rennen voor het openbaar vervoer, maak een cocktail in stijl en geef je presentatie met losse handen met de beste apps van deze week.

Moet Ik Rennen?

Genoeg apps die laten zien hoe je van A naar B komt met het openbaar vervoer. Maar geen van allen geven ze antwoord op de vraag: moet ik rennen? Normaal gesproken is het de reiziger zelf om in te schatten wanneer die van huis moet gaan om bus, tram, metro of trein te halen.

De app Moet Ik Rennen neemt dat gedoe uit handen en geeft een simpel antwoord op die prangende vraag. Kies een bestemming en de app toont precies hoeveel tijd je nog hebt tot je moet gaan. Daarboven laat de app zien of je al moet rennen of niet, in het klein zie je hoe laat het openbaar vervoer in kwestie vertrekt.

Onderin beeld toont Moet Ik Rennen om welk vervoermiddel het gaat, en kan je door naar links te vegen voor de volgende optie kiezen. Met een veeg naar rechts geef je aan dat je je reis hebt gehaald. Door dat te doen wordt de app volgens de ontwikkelaar steeds beter in het tot op de seconde voorspellen of je al moet rennen of niet. Wie tijd over heeft krijgt van de app een Geen Haast Korting bij winkels op NS-stations.

Download Moet Ik Rennen voor Android of voor iOS (gratis)

Highball

Wie graag een cocktail maakt weet: er is zoveel meer dan bekende klassiekers als de Old Fashioned, Manhattan, Whiskey Sour, Vesper of Mojito. Bovendien heeft iedereen zijn eigen versie van zijn favoriete drankje. Highball is een strakke app die zowel die standaard klassiekers als eigen cocktail-recepten fraai en overzichtelijk weergeeft en bewaart.

Elk recept staat op een kaartje, waarbij de ingrediënten en bereidingswijze allemaal in één oogopslag te zien zijn. Onderin beeld kan je aangeven hoeveel cocktails je wilt maken, en dat zie je meteen terug in de ingrediënten.

Ook maak je in Highball heel makkelijk zo'n aantrekkelijk recept-kaartje van je eigen favoriete cocktail, compleet met fraaie illustratie van het drankje. De leukste functie van Highball is het delen van zulke recepten. Druk op de deelknop en de app maakt een afbeelding van het recept, met linksonder een kleine qr-code.

Daardoor kunnen anderen het recept opslaan op hun fotorol, of kopiëren, en zo in Highball openen. Het is dan net als elk ander recept helemaal interactief, en eventueel aan te passen. Zo deel je op een simpele manier je eigen specialiteiten, en heb je ook in een handomdraai de recepten van anderen bij de hand.

Download Highball voor iOS (gratis)

Swoosh

Tijdens een presentatie heb je het liefst je handen vrij. Jammer dat je vaak een klikker in een hand moet hebben als je een Powerpoint- of Prezi-presentatie geeft. Bedienen met een smartphone kan ook, maar dat maakt het doorgaans niet veel makkelijker of meer hands-free.

Swoosh lost dat simpel op, door van je telefoon een soort gebaren-sensor te maken. De Android-app werkt simpel: na downloaden moet Swoosh gekoppeld worden met Windows, OS X of Linux. Eenmaal gekoppeld opent de gebruiker zijn presentatie-app naar keuze.

Swoosh kan dan gebruikt worden als draadloze en hands-free afstandsbediening. Wanneer je op 30 centimeter afstand of meer boven het scherm van de liggende telefoon zwaait, zijn blauwe bubbels te zien. Maak een veegbeweging in de lucht af, en de bubbels kleuren geel. Een simpele maar doeltreffende manier van het bedienen van presentaties.

Download Swoosh voor Android (2,21 euro)

Snapseed

Fotobewerkingsapp Snapseed werd in 2012 door Google overgenomen. De app werd in het verleden al geprezen voor zijn uitgebreide opties in een toegankelijk jasje, maar heeft de afgelopen twee jaar geen grote update meer gekregen. Daar kwam deze week verandering in, met Snapseed 2 voor Android en iOS.

De app heeft een totaal nieuw uiterlijk gekregen, in lijn met het Material Design van alle recente Google-apps. De insteek is nog steeds hetzelfde: foto's makkelijk bewerken en van fraaie filters en andere effecten voorzien. Die zaken zijn nu overzichtelijk onderverdeeld in witte knoppen voor bewerkingsfuncties, en knoppen met afbeelding voor effecten en filters.

Nieuw zijn onder meer de effecten 'Focuseffect' en 'Tooncontrast'. Met die eerste voeg je kunstmatig scherptediepte toe aan foto's die dat niet hebben, rond de randen of juist alleen boven en onder voor een tilt-shift-miniatuureffect. Bovendien is er nu makkelijk een voor en na van foto's te bekijken, en kunnen wijzigingen van de ene naar de andere foto worden gekopieerd. Ook is retoucheren makkelijker, bijvoorbeeld bij het weggummen van ongewenste onderdelen in beeld. Handig is dat elk effect dat je toevoegt overzichtelijk boven elkaar wordt geplaatst in de hoek van de foto.

Download Snapseed voor Android of voor iOS (gratis)